Китай разкритикува британският външен министър Дейвид Камерън и други чуждестранни политици за "опетняване" на предстоящия закон за сигурността в Хонконг. Това обявиха източници на Reuters.

Припомняме, че законът, известен като Член 23, беше съставен по-рано тази година. Той обхваща престъпленията като измяна, кражба на държавни тайни, шпионаж, саботаж, размирици и "външни намеси", включително от чуждестранни правителства.

От Министерството на външните работи на Хонконг са излезли със изявление, че това е "злонамерено опетняване и атака над човешките права, свободи и върховенството на закона в Хонконг". Те обявиха своето "силно недоволство и здрава опозиция" срещу британския външен министър и срещу други политици, които са отправяли т.нар. "безотговорни коментари" за приемането на Член 23.

Изявлението идва след коментарите на Камерън вчера, когато Великобритания изрази своите опасения за властта в Хонконг.

"Беглите препратки към "външни сили" и към нови атаки от страна на "външно вмешателство" застрашават легитимната и законна дипломатическа и консулска дейност, защитена от Виенската конвенция за консулските отношения", твърди Камерън.

От Държавния департамент на САЩ също излязоха с изявление, че следят отблизо постановлението и неговите последици върху американските граждани, инвестиции и компании, които работят в Хонконг.

"Ние сме особено притеснени от предложението на хонконгските власти за приемане на едни обширни и бегли определения на "държавни тайни" и "външни намеси". Това може да се използва за елиминирането на разногласия под страх от арест и задържане", каза Матю Милър, говорител на Департамента. "Обезпокоени сме, че хонконгските власти ще приложат Член 23 извънтериториално, като част от продължителните им действия на транснационална репресия, която има за цел да сплаши и ограничи свободата на словото на гражданите и жители на САЩ."

Периодът на обществено обсъждане на предложеното постановление приключи миналата седмица. Гражданската законодателна власт, управлявана от пропекински законодатели, се очаква скоро да одобри проектозаконите.

Днес Бюрото по сигурност на Хонконг обяви, че 13 147 предложения са били получени по време на запитването, насред критика, че законът ще задълбочи ограничаването на свободата на финансовия център. Сред тях 12 969, или 98.4% от предложенията "оказват подкрепа и правят положителни коментари". Възразителите са били 93, или 0.71%, като повече от 10 участия са били от "задгранични организации срещу Китай или укриващи се лица."

"Гореспоменатият резултат показва, че законодателните предложения са спечелили подкрепата на мнозинството в общността", заявиха от Бюрото.

Тази седмица китайските законодатели също допълниха Закона за държавните тайни на Пекин за първи път от 2010 насам, като разшириха обхвата на определенията за поверителна информация в графа "служебни тайни".

Пекин въведе национален Закон за сигурността през 2020 г. Според него нарушения като подривна дейност и тайни споразумения с чужди сили подлежат на наказание, което може да достигне доживотна присъда. Законодателството беше съставено след масови продемократични протести във финансовия център.

Според Бюрото по сигурност над 290 души са били арестувани за предполагаеми престъпления срещу националната сигурност. Сред тях 174 лица и 5 компании са получили обвинения, включително медийния магнат и защитник на демокрацията Джими Лай.

С нови закони Хонконг затяга хватката срещу дисидентите

С нови закони Хонконг затяга хватката срещу дисидентите

Лий каза, че свободите на града ще бъдат защитени и законите ще отговарят на международните стандарти