Великобритания може да значително да увеличи броя на войниците си в Афганистан след настояванията на американския президент Доналд Тръмп, че страните членки на НАТО трябва да поемат своя справедлив дял, съобщава "Франс прес".

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън е поискал от премиера Тереза Мей да бъдат изпратени още 400 военнослужещи, които да помогнат за борбата срещу талибаните, добавяйки към 600-те британски военнослужещи, вече обучаващи афганистанските сили.

Дрон на САЩ ликвидира с две ракети 21 талибани в Афганистан

Дрон на САЩ ликвидира с две ракети 21 талибани в Афганистан

Технологиите нахлуват все повече във войната

Тръмп обяви миналата година, че САЩ ще изпратят още 3500 войници, за да осигурят райони, които са били под контрола на талибаните, като често предупреждава, че страните членки на алианса трябва да изпълнят ангажиментите си към разходите на НАТО.

"23 от 28 страни членки все още не плащат това, което трябва да плащат, и това, което се предполага да плащат за отбраната си", подчерта Тръмп в централата на НАТО в Брюксел през миналата година.

Тереза Мей трябва да направи обявление на срещата на върха на НАТО през юли, където се очаква, че Тръмп ще засили натиска си по темата.

2017 година - рекордна откъм убити и ранени при атентати и нападения в Афганистан

2017 година - рекордна откъм убити и ранени при атентати и нападения в Афганистан

От началото на конфликта

Британското военно министерство заяви, че остава "ангажирано с мисията на НАТО, в която играем важна роля, като непрекъснато правим преглед на нашия принос".

Ричард Барънс, бивш командир на командването на съвместните сили, посочи, че Великобритания трябва да признае, че все още остават предизвикателства в Афганистан.