От Великобритания масово си тръгват медицински сестри от страни от Европейския съюз. Това предава кореспондентът на БНР в Лондон, позовавайки се на последните статистически данни.

Отливът дава повод на критиците на британския премиер Тереза Мей да я предупредят, че задълбочава кризата в здравеопазването. Това се дължи на отказа й да даде гаранции за правата на гражданите от Евросъюза.

Вследствие на тревожните данни се появиха призиви за реализиране на схема "здравен паспорт". С нея 59 000 работници в здравеопазването от ЕС получават сигурност. Към правителството се отправя искане незабавно да възстанови прекратените миналата година стипендии за медицински сестри.

Оставките си миналата година хвърлиха 2700 европейски медицински сестри. 6500 служители - граждани на ЕС, са напуснали системата на здравеопазването като цяло.

Рязък спад на новопостъпили медицински сестри от Европейския съюз се отчита в Кралския колеж за медицинско обслужване. Тенденцията се определя като тревожна. Вакантни са 24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи. От колежа смятат, че политиката на правителството крие риск секторът да бъде лишен от квалифициран персонал от чужбина. Те предупреждават, че моментът за здравеопазването е много труден.

Не може да има твърд Брекзит и силно здравеопазване, категоричен е Норман Ламб от Либералдемократическата партия. По думите му правителството на консерваторите напълно игнорира хората, които спасяват животи.