Ресторантите ще трябва да показват калориите в менютата съгласно плановете, обявени от британското правителство днес, за справяне с проблема със затлъстяването в страната, направен по-спешен от кризата, предизвикана от новия коронавирус, съобщава "Франс прес".

Сред другите предвидени мерки са забрани за сделки "купи едно и получи едно безплатно", за телевизионни реклами на нездравословни стоки и нездравословна храна, излъчвани преди 21:00 часа, и "консултация" за поставяне на етикети за калориите върху алкохола.

Това не е първият път, когато британското правителство се опитва да направи нещо относно проблема със затлъстяването в страната, но този нов опит е предизвикан от пандемията.

Анализите показват, че близо 8 процента от критично болните пациенти в интензивните отделения, заразени с коронавируса, са категоризирани като болестно затлъстели в сравнение с по-малко от три процента от останалите болни.

Две трети от възрастните в Обединеното кралство са над здравословното тегло, 36 процента са с наднормено тегло, а 28 процента са затлъстели, показват данни на правителството.

Здравните власти в Англия: Затлъстяването увеличава риска от смърт от COVID-19

Здравните власти в Англия: Затлъстяването увеличава риска от смърт от COVID-19

Борис Джонсън обеща да се справи със затлъстяването

"Отслабването е трудно, но с някои малки промени всички можем да се чувстваме по-добре и по-здрави", каза британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън се нуждаеше от интензивно лечение през април, след като се зарази с новия коронавирус.

За съпровождане на началото на "По-добрата здравна стратегия", "Даунинг стрийт" 10 (седалището на британското правителство) публикува видеоклип на Джонсън в "Туитър", разхождащ куче и говорещ за собствената си "борба" с теглото.

Британският премиер преди разкритикува опитите на правителството да подтикне контрол на теглото, но заяви, че новата инициатива няма да бъде наложена "по прекомерно нагъл или дундуркащ начин".

Включването на калориите в менютата ще важи за ресторанти, кафенета и предлагащи храна за вкъщи фирми с повече от 250 служители.

Друга потенциална мярка, обявена днес, е предложение за забрана на поставянето на сладкиши и шоколади около касите в супермаркетите.

Проучване за здравните власти в Англия, публикувано в събота, установи, че затлъстяването увеличава риска от смърт от коронавирус с 40 процента.

Мишел Мичъл, изпълнителен директор на UK Cancer Research, подчерта, че това е "исторически ден за здравето на нацията".

Говорителят на основната опозиционна Лейбъристка партия Алекс Норис обаче разкритикува новата инициатива, като изтъкна, че политиките са нищо повече от "големи обещания".

"Ефективната стратегия за затлъстяването се нуждае от действия, а не от консултации", каза Норис.