Хората, които са затлъстели или с наднормено тегло, са изложени на повишен риск от смърт или тежко заболяване от COVID-19. Това се предупреждава в доклад на Public Health England (изпълнителна агенция към британското министерство на здравеопазването), докато правителството се подготвя да въведе мерки за справяне с проблема, съобщава "Ройтерс".

Британският премиер Борис Джонсън обеща да се справи със затлъстяването и сам отслабна, след като беше приет в интензивно отделение с тежко протичане на COVID-19.

Public Health England подчертава, че данните показват, че при хора с индекс на телесна маса от 30-35, рискът от смърт от COVID-19 се увеличава с 40%, а се увеличава с 90% за тези с индекс на телесна маса над 40 в сравнение с тези със здравословно тегло.

Хората с индекс на телесна маса над 30 са класифицирани като затлъстели. Около 63% от възрастните в Англия са с наднормено тегло или затлъстяване.

"Настоящите доказателства са ясни, че наднорменото тегло или затлъстяването ви излага на по-голям риск от сериозно заболяване или смърт от COVID-19, както и от много други животозастрашаващи заболявания", казва Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England.

Вчера Джонсън настоя, че хората трябва да отслабнат, като се появиха информации, че следващата седмица могат да бъдат наложени ограничения за рекламиране на нездравословни храни от страна на британското правителство .

"Обикновено не съм вярващ в политиката тип забавачница, на разпореждащата политика, но реалността е, че затлъстяването е един от факторите за по-висока смъртност", изтъкна британският премиер.

Сюзън Джеб, професор по диета и здраве на населението в Оксфордския университет, отбеляза, че би била доволна да види Джонсън да признава степента на кризата в общественото здравеопазване, с която се сблъсква Великобритания, когато става въпрос за справяне със затлъстяването.

"Това беше изведено на преден план от COVID-19, но всъщност това е нещо, което ни е известно през цялото време, но просто никога не е попадало начело в задачите на правителството", коментира Джеб, която е дала експертното си становище за доклада на Public Health England.