Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обяви пред Мюнхенската конференция за сигурност, че Великобритания ще остане ангажирана със сигурността на Европа и след Брекзит.

"Нашият ангажимент към европейската сигурност остава непоколебим", настоя той, допълвайки: "Ще продължим да я доставяме, дълго след като излезем от Европейския съюз."

Путин: Европейците не искат ракети на САЩ, но не смеят да възразят

Путин: Европейците не искат ракети на САЩ, но не смеят да възразят

ЕС е по обвързващ от СССР някога, "в света просто няма напълно независими държави"

Уилямсън подчерта, че Обединеното кралство приветства по-голямото сътрудничество в областта на отбраната с ЕС, но добави: "Важно е също така Европейският съюз да не изключва съюзниците от НАТО, които не са членки на ЕС, от развитието на способностите. "

Според него "НАТО трябва да остане основата на нашата сигурност в Европа".

Британският военен министър настоя, че "руският авантюризъм трябва да има цена", като предупреди, че "стар противник в голяма степен е обратно в играта".

Москва: Планът на Европа за военна независимост от САЩ е под удар

Москва: Планът на Европа за военна независимост от САЩ е под удар

За каква автономия можем да говорим, ако всички решения се приемат от другата страна на океана

Той обвини Москва в "безразсъдство" във връзка с нападението с бойното отровно вещество новичок в град Солсбъри срещу Сергей Скрипал и други инциденти и изтъкна, че Русия "се опитва да впримчи Запада в нова надпревара във въоръжаването".

Уилямсън коментира също така, че западните съюзници трябва да направят всичко възможно, за да притиснат Москва към подновяване на спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г.