Великобритания не е искала от Европейския съюз да се обсъди засилване на санкциите срещу Русия заради нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, когато лидерите на Общността се срещнат в четвъртък. Това разкри високопоставен чиновник от Европейската комисия, цитиран от "Ройтерс".

Чиновникът от ЕК, говорейки пред журналисти за подготовката на срещата на върха, която ще бъде председателствана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, заяви, че не очаква да бъдат обсъждани допълнителни санкции срещу Русия. 

Европейският съюз се "озъби" на Русия за покушението срещу Скрипал

Европейският съюз се "озъби" на Русия за покушението срещу Скрипал

ЕС е шокиран от нападателното използване на химическо вещество

Сред обсъжданията за Русия обаче дневният ред на срещата ще включва дебат за засилване на защитите на ЕС срещу атаки, част от хибридната война на Кремъл.

Британският премиер Тереза Мей, която ще присъства на срещата на върха на ЕС, обвини Русия за покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.

Лидерите на ЕС вероятно отново ще затвърдят солидарността си с Великобритания, уточни чиновникът от ЕК, като добави, че може да има дискусия да се отиде по-далеч в сравнение с външните министри на страните членки, които хвърлиха вината върху Москва.

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Русия вече не можела да заблуди никого