Великобритания не е гласувала за излизане от Европейския съюз през 2016 г. заради какъвто и да е натиск от страна Русия. Това обяви британският премиер Борис Джонсън, след като вчера беше публикуван доклад, според който британското правителство не е разследвало дали Москва се е намесила в референдума, съобщава "Ройтерс".

"Хората в тази страна не гласува за излизане от ЕС заради натиск от страна на Русия или руска намеса - те гласуваха, защото искаха да вземат обратно контрола", подчерта Джонсън пред британските депутати.

"Обединеното кралство е водещо в света по отношение на предупреждението за руската намеса", увери още той.

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Русия била "много способен противник"

Междувременно британският транспортен министър Грант Шапс също настоя, че нямало доказателства за руска намеса в референдума за Брекзит през 2016 г. и британските шпиони не са спирали да следят действията на Русия.

Комисията по разузнаването и сигурността към Камарата на общините (долната камара на британския парламент) посочва в доклада, че Русия се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., но тя не се е сдобила с твърди доказателства за руска намеса в общонационалното допитване за Брекзит.

Въпреки че британските депутати са отбелязали твърденията за намеса в Брекзит, а някои изследвания сочат към руски опити за влияние върху кампанията, те изтъкват, че британското правителство и специалните служби не са издирили доказателства за намеса на Русия.

"Трябва да има някакво доказателство, че има проблем там, което го няма", отговори Шапс пред Sky News на въпрос дали трябва да има допълнително разследване на евентуално руско вмешателство в референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз.

"Не мисля, че това е случаят, а именно, че специалните служби са пренебрегнали опасността", каза още Шапс.

Кремъл отрича Русия да се е месила в референдумите във Великобритания

Кремъл отрича Русия да се е месила в референдумите във Великобритания

"Русофобия във фалшива рамка"

От своя страна британският министър по сигурността Джеймс Брокъншър отхвърли обвиненията, че правителството избягва да проверява дали Русия се е намесила в референдума за ЕС, като добави, че правителството е предприело стъпки за по-добро справяне с всяка заплаха от Москва.

"Категорично отхвърляме всяко предположение, че Великобритания активно избягва разследването на Русия", подчерта той пред британските депутати.

"Ние не се страхуваме да действаме, когато е необходимо, за да защитим Великобритания и нашите съюзници от всяка държавна заплаха", настоя още Брокъншър.

Русия многократно отрича да се е месила на Запад, твърдейки, че САЩ и Великобритания били обхванати от антируска истерия. Британското правителство многократно е казвало, че няма доказателства за успешна намеса на Русия в Брекзит.

Така нареченият доклад за Русия на Комисията по разузнаването и сигурността към британския парламент призова британските шпиони да изготвят оценка на руската намеса в референдума за ЕС.

Докладът определя Русия като враждебна сила, която представлява значителна заплаха за Великобритания и Запада в редица фронтове, от шпионаж и кибератаки до намеса в избори и пране на мръсни пари.

"Обединеното кралство приветства руските пари, а бяха зададени малко въпроси - ако изобщо бяха зададени - относно произхода на това значително богатство", се казва в доклада и се допълва: "Обединеното кралство се разглежда като особено благоприятна дестинация за руските олигарси и техните пари."