Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли пристигна в Руанда във вторник, за да подпише нов договор в опит да преодолее съдебно решение за блокиране на спорната политика на правителството за изпращане на търсещи убежище в източноафриканската страна, предава Ройтерс.

Планът за изпращане на хора в процедура на получаване на убежище Руанда е в центъра на стратегията на правителството за намаляване на миграцията и се следи отблизо от други страни, обмислящи подобни политики.

Върховният съд на Обединеното кралство миналия месец постанови, че подобен ход би нарушил международните закони за правата на човека, залегнали във вътрешното законодателство.

След това решение Великобритания се опитва да предоговори споразумението си с Руанда, за да включи обвързващ договор, че няма да експулсира търсещи убежище, изпратени там от Великобритания - едно от основните опасения на съда.

Много адвокати и благотворителни организации казаха, че е малко вероятно полетите за депортиране да започнат преди изборите догодина. Опозиционната Лейбъристка партия, която има двуцифрена преднина в социологическите проучвания, планира да се откаже от политиката за изпращане на мигранти в Руанда, ако спечели.

Клевърли, който пристигна в столицата на Руанда Кигали във вторник сутринта, трябва да се срещне с външния министър на страната Винсент Бирута, за да подпише споразумението.

"Руанда държи дълбоко на правата на бежанците и очаквам с нетърпение да се срещна с колегите си, за да подпишем това споразумение и да обсъдим допълнително как да работим заедно за справяне с глобалното предизвикателство на нелегалната миграция", каза Клевърли.

Съгласно плана, договорен миналата година, Великобритания възнамерява да изпрати хиляди търсещи убежище, които са пристигнали на нейните брегове без разрешение, в Руанда, за да възпре мигрантите, пресичащи Ламанша от Европа в малки лодки.

В замяна Руанда получи първоначално плащане от 140 милиона паунда (180 милиона долара) с обещание за повече пари за финансиране на настаняването и грижите за всички депортирани лица.

Премиерът Риши Сунак е под силен натиск да намали нетната миграция, която достигна рекордните 745 000 миналата година, като огромното мнозинство идва по законни пътища.

"Да спрем лодките" е една от петте цели, които Сунак постави на правителството си, за да сложи край на потока от търсещи убежище, които плащат на трафиканти за тяхното преминаване през Ламанша, често в претъпкани лодки, които не са годни за мореплаване.

Върховният съд се произнесе против плана за Руанда, тъй като съществуваше риск депортираните бежанци да получат погрешна оценка на исканията си или да бъдат върнати в страната си на произход, за да бъдат преследвани.

Очаква се новият договор да бъде последван по-късно тази седмица от публикуването на законодателство, обявяващо Руанда за така наречената безопасна страна, предназначена да спре правните предизвикателства срещу планираните полети за депортиране.

Това обаче вероятно ще предизвика нов кръг от политически и правни предизвикателства.

Сара Гоган, имиграционен адвокат, каза, че ситуацията с правата на човека в Руанда означава, че политиката на правителството ще бъде оспорена.

"Руанда е несигурна страна и това не е бързо решение", каза тя. "Не можете за няколко седмици или месеци да реформирате една държава и да я превърнете в държава с безпристрастна съдебна и административна култура."

Ивет Купър, говорител на вътрешните работи на лейбъристите, отхвърли последните планове на правителството като поредния "трик".

Правителството все още решава как да формулира законодателството, за да предотврати по-нататъшни правни предизвикателства.

Някои консервативни членове на парламента настояват правителството да включи клауза, която да не прилага британските международни и вътрешни задължения за правата на човека във връзка с политиката за Руанда.

Но други политици от управляващата партия, като Робърт Бъкланд, казаха, че подобен ход би бил "глупав" и би подкопал Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на три десетилетия кръвопролития в Северна Ирландия, тъй като договорът е подкрепен от Европейската конвенция за човешките права.

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Рим ще изгради два бежански лагера в Албания