Великобритания обмисля възможността за въвеждане на "COVID паспорти" за тези, които са били ваксинирани срещу коронавируса, съобщават "Съндей Таймс" и БГНЕС.

Мярката ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват по-свободно в страната, както и да излизат в командировки - нещо, което ще е по-трудно за тези, които отказват ваксинация.

Очаква се решението да бъде обявено в парламента утре от премиера Борис Джонсън.Предполага се, че той ще информира законодателите и за края на националната карантина в Англия на 2 декември, както и за връщането към системата на местните ограничения.

Очакванията са, че в края на декември правителството ще позволи на британците да се събират в малки компании, за да отпразнуват Коледа. След това обаче строгите мерки ще бъдат върнати и ще продължат да действат до началото на пролетта, когато ще стане възможна масовата ваксинация на населението.

Великобритания отново с над 22 000 случая на COVID-19

Великобритания отново с над 22 000 случая на COVID-19

Въпреки строгите мерки статистиката остава притеснителна

Повече от 54 600 души са починали от коронавирус на Острова, което е най-високият показател в Европа. Броят на заразените в страната пък е 1,49 милиона.

От средата на октомври до началото на ноември в Англия се приложи тристепенна система от ограничения. В по-голямата част от страната беше в сила първото ниво на заплаха от разпространението на вируса, което предвиждаше затваряне на барове и ресторанти най-късно в 22.00 часа и забрана за събиране на групи от повече от шест души. Ограничения, съответстващи на второто ниво, предполагаха забрана на много публични събития, както и срещи в затворени пространства между хора, които не живеят под един покрив. Третото ниво на заплаха означаваше забрана за срещи между хора, които не живеят заедно.

В крайна сметка правителството призна, че единственият начин да се предотврати рязко увеличение на смъртността по време на втората вълна на пандемията е въвеждането на нова карантина. Тя започна в Англия на 5 ноември. Ръководството на останалите административни и политически части на Великобритания - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - само определя набора от санитарни и епидемиологични мерки.

Англия под карантина от днес

Англия под карантина от днес

На 2 декември се очаква да оповестят какво следва

В Англия са затворени заведения, барове, ресторанти, фризьорски салони и кина, спортни клубове и магазини, с изключение на тези, които продават храни и стоки от първа необходимост. Срещите са разрешени за не повече от двама души, които не живеят заедно, и то само на улицата.

Жителите на Англия имат право да пътуват единствено до работа или до образователен център, както и да напускат дома, за да си купят храна и стоки от първа необходимост, да спортуват или да помагат на други хора. Разликата с първата карантина е, че в момента детските градини, училищата, много университети, парламентът и съдилищата продължават да работят.

Британският парламент одобри 28-дневната карантина

Британският парламент одобри 28-дневната карантина

Лейбъристите очакват повече информация за края на блокадата