Европейската редакция на Politico публикува официални коментари на британското правителство във връзка с изтичане на информация в британската преса за съдържанието на преговорите за Украйна между външния министър на страната Дейвид Камерън и кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Според Sunday Times Камерън е казал на Тръмп, че най-добрият сценарий за събитията в Украйна е двете страни да задържат съществуващата фронтова линия. Но на официално ниво Лондон се застъпва за военна победа на Украйна и освобождаване на всички украински територии, окупирани от Русия.

В понеделник сутринта журналисти попитаха за публикацията в Sunday Times, представител на британския премиер Риши Сунак, и той каза, че позицията на Лондон остава непроменена.

"Не съм запознат с тези съобщения. Нашата позиция не се е променила. Путин трябва да загуби", каза прессекретарят на Сунак, цитиран от Politico. "Критично важно е, по-важно от всякога в този конфликт, Путин да получи много ясен сигнал, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза говорителят на Сунак.

Британският министър на отбраната очаква трудно лято за Украйна

Британският министър на отбраната очаква трудно лято за Украйна

Той е убеден, че Киев ще устои на руската агресия

Според източници на Sunday Times, по време на преговорите в резиденцията на Тръмп във Мар-а-Лаго, Камерън се е опитал да убеди републиканския кандидат за президент в необходимостта да подкрепи закона за военна помощ на Украйна.

Преди това Тръмп се противопостави на приемането на законопроекта от Конгреса на САЩ, а назначеният с негова подкрепа председател на Камарата на представителите Майк Джонсън отказа да го подложи на гласуване. Малко след посещението на Камерън обаче Тръмп каза, че "всички ние се нуждаем от безопасна и силна Украйна", а републиканските конгресмени приеха това като "зелена светлина" за подкрепа на закона, отбелязва Sunday Times.

Позовавайки се на информиран събеседник, изданието пише, че Камерън е обяснил на Тръмп необходимостта от изпращане на нови оръжия в Киев по следния начин: "За Тръмп би било най-добре украинците да успеят да задържат отбранителните си линии. И за да постигнат това, те се нуждаят от повече средства и оръжия. Ако Тръмп спечели... той няма да иска Путин да тръгне към Киев, защото украинската защита е рухнала, нали? По-добре е украинците да продължат да се бият, така че ако победи, ще трябва да се справи с безизходица (на фронта)."

В този случай, както се твърди, че Камерън е казал на Тръмп, Украйна и Русия ще могат да започнат преговори за мирно споразумение, което новият президент на САЩ ще има възможност да организира.

"Мисля, че имаше смисъл да представим на Тръмп набор от обстоятелства, при които той може да се появи като дипломатическия и военен гений, който сложи край на тази война. Това е голям проблем за него по отношение на задоволяването на собственото му его", е казал източникът пред Sunday Times.

Британският премиер Риши Сунак обаче каза пред репортери, че не е запознат с публикацията на Sunday Times и позицията на Лондон относно подкрепата за Киев не се е променила, пише Politico.

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

Той осъзнал, че "светът зависи от това"