Британското правителство ще се стреми към сключването на уникално споразумение с Европейския съюз, вместо да копира споразуменията, сключени с Общността от страни като Норвегия, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на министри от кабинета на британския премиер Тереза Мей.

Споразумението, чиито контури още не са определени, задължително трябва да включва контрол върху броя на гражданите от ЕС, на които ще се разрешава да влизат във Великобритания, уточни говорител на Мей.

Тереза Мей се е срещнала днес с ключови министри в момент, когато в консервативното правителство има разногласия по въпроса как трябва да се осъществи излизането на Великобритания от ЕС.

Министърът на финансите Филип Хамънд, който агитираше срещу напускането на ЕС преди референдума, иска Великобритания да остане част от общия пазар на Общността. Други министри обаче са против. За да има достъп до общия пазар, страни като Норвегия и Швейцария, които не членуват в ЕС, трябва да приемат принципа на свободно движение на хора – една от основните теми в референдума.

Поддръжниците на скъсването с ЕС като външния министър Борис Джонсън смятат, че ограничаването на имиграцията от ЕС е необходимо, за да бъде спазена волята на британския народ.