Великобритания заяви, че е поръчала хиляди нови противотанкови оръжия в сделка за 229 милиона британски лири с шведския производител "Сааб", за да възстанови запасите, след като изпрати хиляди от тях в Украйна, предава Ройтерс.

Британското министерство на отбраната заяви в сряда, че е предоставило големи количества от системите леки противотанкови оръжия от следващо поколение (NLAW) на Украйна тази година, за да подпомогне съпротивата им срещу руските сили.

Министърът на отбраната Бен Уолъс каза в изявление, че оръжията вече са изиграли "решаваща роля" в подкрепата на украинската армия.

"Ние продължаваме да изпълняваме ангажимента си към НАТО, като гарантираме, че нашите въоръжени сили ще получат постоянни доставки на тези оръжия през следващите години", каза той.

Великобритания, под ръководството на трима различни министър-председатели тази година, предостави на Украйна набор от различни оръжия, включително пакет за противовъздушна отбрана, за да помогне за свалянето на дронове, и помогна да се осигури обучение на въоръжените сили на Украйна.

Великобритания ударно изпраща противотанкови оръжия на Украйна

Великобритания ударно изпраща противотанкови оръжия на Украйна

Военната помощ на Лондон за страната вече възлиза на 2,3 млрд. лири

Новият договор ще увеличи доставките на NLAW за Великобритания с няколко хиляди през 2024-26 г., в допълнение към 500-те единици, предвидени през 2023 г. чрез отделна поръчка.

NLAW ще бъдат сглобени в съоръжение в Белфаст, Северна Ирландия и доставени на британската армия.

Това е ракетна система, изстрелвана от рамо, която може да се управлява от един войник, за да атакува силно защитен модерен основен боен танк на разстояние от 20 до 800 метра, се казва в изявлението.

Великобритания ще  изпрати в Украйна 120 камиона за превоз на военно оборудване

Великобритания ще изпрати в Украйна 120 камиона за превоз на военно оборудване

Те ще решат логистични проблеми на украинската армия