Великобритания се ангажира да премахне произведеното в Китай оборудване за наблюдение от чувствителни правителствени обекти като част от последните си планове за справяне с опасенията за националната сигурност, свързани с Китай, предава Ройтерс.

При премиера Риши Сунак, който определи Китай като най-голямото предизвикателство за сигурността и просперитета в света, миналата година правителството предупреди отделните си ведомства да спрат да инсталират свързани с Китай камери за наблюдение в чувствителни сгради.

В съобщение, определящо предложеното затягане на правилата за обществени поръчки, правителството каза:

"Също така ще се ангажираме да публикуваме график за премахване на оборудване за наблюдение, произведено от компании, които са предмет на Закона за националното разузнаване на Китай, от чувствителни сайтове на централното правителство.

"Ангажирайки се с този график, ние гарантираме увереност и спешност около плановете за премахване."

В изявлението не се посочват конкретни компании.

Британски законодатели по-рано призоваха за забрана на продажбата и използването на охранителни камери, произведени от Hikvision и Dahua, две частично държавни китайски фирми, поради опасения за неприкосновеността на личния живот и опасения, че продуктите на компаниите са свързани с нарушения на човешките права в Китай.

"Вярваме, че възможните действия от страна на правителството на Обединеното кралство са по-нататъшна стъпка към нарастващото геополитическо напрежение, изразено чрез технологични забрани, което по никакъв начин не е свързано със сигурността на продуктите на Hikvision", се казва в изявление на компанията по имейл.

Пекин заяви, че "твърдо се противопоставя" на прекомерното разтягане на концепцията за национална сигурност за потискане на китайските предприятия.

Великобритания забрани китайското приложение TikTok на правителствени телефони през март тази година, докато през 2020 г. заяви, че ще премахне Huawei от своята 5G мрежа. Някои щати на САЩ вече забраниха доставчици и продукти от няколко китайски технологични компании.

Риши Сунак се отказа да закрива китайските институти "Конфуций" във Великобритания

Риши Сунак се отказа да закрива китайските институти "Конфуций" във Великобритания

Той се отвърна от по-ранните си обещания