Великобритания наложи санкции на шестима души, отговарящи за наказателната колония в Арктика, където миналата седмица почина руският опозиционен лидер Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Западните лидери изразиха възмущение от новината, че най-отявленият руски критик на президента Владимир Путин е изпаднал в безсъзнание и е починал в затвора в петък.

На санкционираните - началникът и петимата заместник-началници на наказателната колония, ще бъде забранено да влизат в Обединеното кралство и активите им ще бъдат замразени.

"Ясно е, че руските власти смятаха Навални за заплаха и многократно се опитваха да го накарат да замълчи. Никой не трябва да се съмнява в потисническия характер на руската система", подчерта британският външен министър Дейвид Камерън.

"Виновниците за бруталното отношение към Навални не трябва да си правят илюзии - ние ще ги държим отговорни".

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

Той ще бъде официално приет за втората годишнина от началото на войната в Украйна

В събота Камерън обеща да предприеме действия по въпроса, а Лондон привика руския посланик, за да го уведоми, че държи руските власти "напълно отговорни" за смъртта на Навални.

На свой ред Русия, която отрече да е замесена в смъртта на 47-годишния бивш адвокат, заяви, че е неприемливо Великобритания да се намесва във вътрешните ѝ работи.

По-рано тази седмица Европейският съюз също предприе стъпки към налагането на нови санкции срещу Москва заради войната ѝ срещу Украйна, а вдовицата на Навални Юлия Навалная настоя Путин да бъде подведен под отговорност.

Германия, Литва и Швеция бяха сред страните от ЕС, които призоваха за конкретни нови санкции срещу Русия заради смъртта на Навални.

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Той заяви, че Путин не е гледал изявлението на Юлия Навалная

В петък Съединените щати също ще обявят голям пакет от наказателни мерки срещу Москва заради смъртта на Навални и двугодишната война в Украйна.

Великобритания е наложила санкции на над 1700 лица и организации след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано днес членовете на ЕС одобриха 13-ия пакет от санкции срещу Русия, който обхаща близо 200 организации и лица, обвинени в подпомагане на Москва да набавя оръжия или в участие в отвличането на украински деца.