Правителството на Великобритания се отказа от плана да накара хората в Англия да показват ваксинационни паспорти, за да влизат в места и събития с множество хора като нощни клубове. Това обяви британският здравен министър, цитиран от "Франс прес".

Правителството по-рано заяви, че те ще бъдат въведени в края на този месец, въпреки съпротивата от страна на фирмите в сектора и от някои консервативни депутати.

Здравният министър Саджид Джавид обяви обрата в политиката, като обясни, че правителството не смята този ход за необходим в настоящата ситуация с вируса, изтъквайки големия брой ваксинирани.

Шотландия въвежда ваксинационни паспорти

Шотландия въвежда ваксинационни паспорти

Мярката влиза в сила от октомври

"Разгледахме го обстойно и макар да трябва да го запазим като потенциален вариант, имам удоволствието да кажа, че няма да продължим с плановете за ваксинационни паспорти", подчерта Джавид пред Би Би Си.

Великобритания е дала две дози ваксини на повече от 80 процента от хората над 16 години и се очаква скоро да обяви дали ще разшири ваксинацията за онези на възраст от 12 до 15 години.

Здравният министър отбеляза, че идеята за задължително показване на документация в места за отдих го карала да се чувства неудобно, след като някои противници наричат ​​това потенциално нарушение на гражданските свободи.

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Нужна е глобална международна система за електронна проверка на статуса на ваксинация

"Никога не ми е харесвала идеята да казвам на хората трябва да покажете документите си или нещо да правят, което е просто ежедневие", отбеляза Джавид.

Внезапната промяна настъпи, след като министърът на ваксините Надим Захави заяви пред парламента миналата седмица, че планът се изпълнява за края на септември, когато всички над 18-годишни биха имали време да получат и двете дози.

Джавид уточни пред Times Radio, че ключов решаващ фактор бил, че за разлика от някои други страни, които въведоха имунизационни паспорти, Англия "регистрира постоянно нарастване на темпа на ваксиниране".

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Здравна карта за ресторант, бар, неспешно лечение в болница или пътуване с влак

"Хората говореха за сертифицирането като инструмент за увеличаване на ваксинацията. Не съм сигурен, че трябва да го направим", добави той.

Обявлението дойде, след като в четвъртък правителството на Шотландия одобри въвеждането на имунизационни паспорти от следващия месец за онези, които посещават нощни клубове и музикални фестивали.

Помолен да коментира информациите в медиите, че правителството също така ще премахне ограниченията за пътуване, включително скъпи PCR тестове преди заминаването и при връщане от пътувания в чужбина, Джавид увери пред Sky News, че иска да направи това "възможно най-скоро".

Джавид потвърди, че правителството ще обяви предложения за отмяна на някои извънредни правомощия, предоставени по време на пандемията, включително възможността за затваряне на предприятия и училища.

"Не се нуждаем от тях, трябва да се отървем от тях", настоя той пред Times Radio.

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

Част от протестите са организирани от крайната десница