Великобритания обяви, че ще инвестира 22 милиона паунда (31 млн. долара), за да помогне на уязвимите страни в Африка и Индо-Тихоокеанския регион да изградят своята киберзащита, за да попречат на Китай, Русия и други да запълнят вакуума в киберпространството, предаде "Ройтерс". 

Британският външен министър Доминик Рааб изтъкна, че Великобритания и нейните партньори трябва да предприемат действия, за да гарантират, че има киберпространство, което е свободно, отворено и спокойно в лицето на враждебни държави, които се опитват да подкопаят демократичните избори и да превърнат интернет в пространство на беззаконие.

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

По специално хакерската атака срещу SolarWinds

"Трябва да спечелим сърцата и умовете по целия свят в много по-широко пространство за нашата позитивна визия за киберпространство... там в полза на целия свят", отбеляза Рааб по време на онлайн конференция за сигурност.

"Честно казано, ние също трябва да попречим на Китай, Русия и други да запълнят многостранния вакуум. Това означава да направим много повече в подкрепа на най-бедните и най-уязвимите страни, които са изложени на най-голям риск", допълни британският първи дипломат. 

Миналия месец Великобритания се присъедини към САЩ, като заяви, че руското външно разузнаване, известно като СВР, е отговорно за хакването на SolarWinds, което доведе до компрометирането на девет федерални агенции и стотици компании от частния сектор.

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Великобритания и нейните съюзници трябва да "действат спешно"

Най-висопоставеният британски кибершпионин също предупреди през април, че Западът трябва да действа спешно, за да гарантира, че Китай няма да доминира над важните нововъзникващи технологии и да получи контрол над "глобалната операционна система".

Рааб уточни, че инвестицията на Великобритания ще бъде използвана за подкрепа на национални екипи за киберреагиране, консултиране на масови онлайн кампании за повишаване на осведомеността относно безопасността и за сътрудничество с глобалната агенция за полицейска координация Интерпол за създаване на нов център за кибероперации в Африка.

Този център ще работи в Етиопия, Гана, Кения, Нигерия и Руанда, за да помогне в борбата с киберпрестъпността в бързоразвиващите се икономики, допълниха от британското външно министерство.

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

Новите санкции могат да засегнат и суверенния дълг на Русия