Великобритания е привикала посланика на Иран във външното министерство, за да изрази възраженията си заради ареста на посланика на Лондон в Техеран по време на протест през миналата седмица. Това обяви говорител на британския премиер Борис Джонсън, съобщават британските медии.

"Това беше неприемливо нарушение на Виенската конвенция и то трябва да бъде разследвано", посочи говорителят, допълвайки: "Искаме пълни уверения от иранското правителство, че това никога повече няма да се повтори."

Тръмп рони крокодилски сълзи за иранците, отговори иронично Техеран

Тръмп рони крокодилски сълзи за иранците, отговори иронично Техеран

Американският лидер похвали "великия ирански народ"

На 11 януари беше съобщено, че посланикът на Обединеното кралство в Иран Роб Макеър е бил задържан за кратко за предполагаемо участие в неразрешена демонстрация в Техеран. Той е бил освободен 15 минути по-късно, след като самоличността му е била потвърдена.

На следващия ден Макеър написа в "Туитър", че не е участвал в протестна демонстрация, а е отишъл на бдение в Техеран за жертвите на трагедията със сваления украински самолет. "Тръгнах си след 5 минути, когато някои започнаха да скандират", написа посланикът.

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

В социалните мрежи са качени и видеоматериали

След инцидента Макеър беше извикан в иранското външно министерство, където му е било припомнено, че "присъствието на посланици на чужди страни" на незаконни събирания... противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения". По-късно говорител на иранското правителство заяви, че действията на Макеър са "напълно" неприемливи.

Протест в Техеран се проведе в събота, след като Иран официално призна, че военните му са свалили украинския Boeing 737, при което загинаха всички 176 души на борда. Трагедията стана след ескалацията на напрежението между Техеран и Вашингтон след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при ракетно нападение на САЩ с безпилотен самолет в Багдад на 3 януари.

В Иран горят знамето на Великобритания и Израел

В Иран горят знамето на Великобритания и Израел

Техеран обвини посланика в подклаждане и ръководене на радикални демонстрации