Говорител на правителството на Иран отхвърли съобщенията на президента на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър", в които призовава на английски език и фарси Техеран да не избива гражданите си, информира "Ройтерс".

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

В социалните мрежи са качени и видеоматериали

Американският лидер похвали "великия ирански народ". Говорителят отговори иронично, че Тръмп е проронил "крокодилски сълзи", когато е изразил безпокойството си за иранците.

Представителят подчерта, че посланикът на Великобритания в Иран е действал по начин, който е "напълно непрофесионален и недопустим", след като беше арестуван за кратко до протест.

Кръв и сълзотворен газ на протести срещу „диктатурата” в Иран
Обновена

Кръв и сълзотворен газ на протести срещу „диктатурата” в Иран

"Смърт на диктатора"

Говорителят отрече, че правителството се е опитало да покрие факта, че украинският самолет е бил свален с ракета. Той отбеляза, че властите са били информирани, че самолетът е свален чак в петък.

Мога да кажа със сигурност, че президентът не знаеше за инцидента до петък следобед, разкри говорителят.

По-рано върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи призова за засилено сътрудничество между страните в региона за справяне с проблемите, за които страната му обвини Съединените щати.

В събота Иран призна, че по погрешка е свалил самолета, тъй като си е помислил, че САЩ водят пълномащабна война срещу Ислямската република. Техеран е помислил самолета за крилата ракета.

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

Вчера посланикът на Великобритания в Техеран отрече да е вземал участие в демонстрация срещу иранското правителство във връзка със сваления украински пътнически самолет. Иранските власти за кратко задържаха Роб Макеър, което предизвика гневна реакция от страна на Лондон.