Бившият лидер на либерал-демократите лорд Пади Ашдаун е починал на 77-годишна възраст след кратко боледуване, заяви говорител на партията, цитиран от Би Би Си.

Пади Ашдаун "направи неизмерим принос за укрепването на каузата на либерализма" и ще ни "липсва отчаяно ", се казва в изявлението от партията.

Лидерът на либерал-демократите Винс Кейбъл каза, че това е "изключително тъжен ден" за партията.

Бившият лидер на либерал-демократите Ник Клег заяви, че лорд Ашдаун е "най-искреният човек, когото е познавал".

"Пади беше причината да вляза в политиката", каза Ник Клег.

"Той беше причината да стана либерал. И той ми беше наставник, приятел и водач през целия си живот.", отбеляза Ник Клег.

Лорд Ашдаун беше диагностициран с рак на пикочния мехур през октомври.

Бившият лидер на британските либерал-демократи минаваше за голям познавач на Балканите и бивша Югославия.

Мисиите му като дипломат бяха посветени на възстановяването на Босна и Херцеговина след кръвопролитните войни в края на ХХ век.

Джеръми Джон Ашдаун е роден в Индия на 27 февруари 1941 г. Той е най-големият син на полковник от армията в Индия. Баща му става свиневъд в Северна Ирландия, когато Пади е на 5 години.

Ашдаун получава образованието си в английско частно училище, където получава прякора Пади заради силния си ирландски акцент, от който по-късно се освобождава. След като завършва училище, той активно служи в кралския флот в Борнео и в Белфаст и е командвал част на специалните военноморски сили в Далечния Изток. Той е и първият добър преводач от китайски език.

След това Ашдаун работи в мисията на Великобритания към ООН в Женева като дипломат. През 1976 г. той се завръща в Англия и се присъединява към Либералната партия.