България трябва да вземе по-сериозни мерки за ограничаване на руското влияние у нас, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Русия официално е обявила НАТО за основен противник. България е член на НАТО. В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими. Има много основания Русия да има интерес към нас", посочи Шаламано

Според него на ниво комуникации ще има напрежение между България и Русия.

Той коментира случая с изгонването на поредните руски дипломати по обвинение в шпионаж у нас. По думите му България има възможност за взаимодействие със служби на други страни членки на ЕС.

"Важното е, че в крайна сметка българското правителство отговаря за своята национална сигурност, но бидейки член на НАТО има възможност за взаимодействие със служби на други страни от ЕС, някои от които имат силно развити системи на сигурност. Нашата способност за противодействане не трябва да се подценява. Важно е ние да мислим за подсилване на капацитета на нашето военно контраразузнаване", обясни експертът в предаването "Денят ON AIR".

По отношение на ограниаване на руското влияние той акцентира върху военната техника.

"Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия. Бойните средства на армията ни са все още от съветско време. България е страната с най-висока степен на зависимост от Русия по отношение на военна техника. Това е много сериозен проблем", подчерта той.

Според него спецификата на военното контраразузнаване е свързана с познаване на определени процеси. Той посочи, че има необходимост от засилване на този капацитет.

"Информацията, че двамата дипломати са агенти на ГРУ, често се споделя. Те работят в търговския отдел. Различните служби на посолствата активно се ползват като прикритие. Русия има особено силно ГРУ към армията. Явно в Руското посолство има сериозен капацитет за провеждане на разузнавателни операции", обясни Шаламанов.

Бившият служебен министър на отбраната каза още, че основният руски интерес в България е проектът "Турски поток". Друг голям интерес на руската държава бил проектът Белене.