Аржентинските власти арестуваха журналист, обвинявайки го във връзка с докладван опит за убийство на президента Николас Мадуро миналия месец, когато на 25 март обяви кандидатурата си за изборите през юли тази година, предаде "Ройтерс". 

Карлос Хулио Рохас, който е и активист, е арестуван в понеделник вечерта в центъра на Каракас "за това, че е свързан и директно идентифициран като подбудител и логистичен оператор в опита за убийство". Това е написал в социалните мрежи главният прокурор на страната Тарек Сааб.

Сааб е казал пред медии, че Рохас ще бъде обвинен в сдружаване, тероризъм, заговор, подбуждане към извършване на престъпление и опит за убийство.

Мадуро се кандидатира за трети мандат във Венецуела

Мадуро се кандидатира за трети мандат във Венецуела

Докато опозицията не може да регистрира кандидат заради забрана

Арестът на Рохас е най-новият от поредица от задържания на активисти и опозиционери, обвинени от властите, че са свързани със заговори срещу правителството на Мадуро. Рохас е известен с кампаниите си срещу правителството и с организирането на мирни демонстрации в столицата Каракас.

Припомняме, че Върховният съд на Венецуела дисквалифицира лидера на опозицията Мария Корина Мачадо от участие в изборите тази година. Съдът потвърди 15-годишната забрана на 56-годишната Мачадо да заема публична длъжност. Също така не допуска и евентуалния заместник от опозицията - бившия кандидат за президент Енрике Каприлес, който преди години заради протести срещу управляващите бе арестуван.

На 25 март, когато Николас Мадуро обяви кандидатурата си, бяха арестувани двама от предизборните служители на Мария Мачадо и бяха издадени още седем заповеди за арест на хора от опозицията, обвинявайки ги във връзки с предполагаем антиправителствен заговор.

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Съдът потвърди 15-годишната забрана на 56-годишната Мачадо да заема публична длъжност