Властите във Венецуела дадоха на американските дипломати три дни (72 часа) да напуснат латиноамериканската страна. Това обяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаза, цитиран от световните информационни агенции.

"Дипломатическият персонал на САЩ трябва да напусне територията на Венецуела в рамките на 72 часа", настоя Ареаза в "Туитър".

САЩ изтегля дипломатите си от Венецуела

САЩ изтегля дипломатите си от Венецуела

Заради влошаването на ситуацията в страната

"Венецуела реши да не предоставя ново удължаване на срока на присъствието на американските дипломатически агенти, които все още се намират в страната, поради което на 11 март 2019 г. беше изискано от правителството на САЩ да напусне територията на страната с останалия си персонал", посочиха от венецуелското външно министерство.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон ще изтегли целия си останал персонал от Венецуела през седмицата, отбелязвайки, че присъствието на дипломатите в латиноамериканската страна се е превърнало в "ограничение за американската политика".

Американските дипломати останаха в страната въпреки решението на венецуелския президент Николас Мадуро да прекъсне дипломатическите отношения със САЩ, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела през януари. Помпео обаче по-рано отказа да се съобрази с исканията, изтъквайки, че Мадуро не разполага с юридически правомощия да обявява американските дипломати за персона нон грата.