Венецуела е увеличила доставките на бензин и храна за Куба от ноември насам, осигурявайки ключови доставки за един от най-близките съюзници на президента Николас Мадуро. Това показват документи от венецуелската държавна петролна компания PDVSA и други данни, информира "Ройтерс".

От края на ноември до началото на януари PDVSA е изпратила най-малко три товара с танкери, превозващи около 197 000 барела бензин, заедно с други рафинирани продукти до кубинските пристанища Нуевитас, Матансас и Хавана, показват документите и данните.

Товарите са пристигнали в пристанищата на карибската страна на борда на танкерите Maria Cristina и Alicia, плаващи под кубински флаг.

Венецуела и Куба заклеймиха САЩ в речи пред ООН

Венецуела и Куба заклеймиха САЩ в речи пред ООН

Мадуро заклейми света на хегемонията и империализма

PDVSA, министерството на петрола на Венецуела и външното министерство на Куба не са отговорили на искания за коментар.

Венецуела минимизира износа на бензин за Куба от началото на 2020 г., тъй като вътрешното ѝ производство намаля заради лошото състояние на рафинериите на PDVSA. Недостигът на гориво в страната, членка на ОПЕК, остави дълги опашки от потребители, чакащи за бензин и дизел по бензиностанциите.

И Венецуела, и Куба са под санкции на САЩ, включително за доставка на петрол и корабоплаване между страните, за това, което Вашингтон казва, че е тяхна репресивна политика. Левите правителства в Каракас и Хавана обвиняват санкциите за влошаване на хуманитарните условия в техните страни и обвиняват САЩ, че се опитват да ги свалят от власт.

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Островът на свободата трябва да се изтегли

Пратките бяха изпратени, след като производството на бензин във Венецуела се възстанови. Южноамериканската страна от средата на 2020 г. до средата на 2021 г. беше принудена да се обърне към Иран за внос на бензин, за да допълни вътрешното си производство.

Но отчасти благодарение на доставките на части за рафинерия от Иран, които позволиха на PDVSA да предприеме дълго отлагани работи по поддръжка и ремонти, Венецуела увеличи производството си на бензинова смес и компоненти до почти 160 000 барела на ден тази година според източници.

Общите доставки на петрол на Венецуела за Куба през миналата година спаднаха до 56 300 барела на ден суров петрол и рафинирани продукти и около 73 000 метрични тона петролен кокс, от съответно 76 600 и 100 000 метрични тона през предходната година.

Куба и Венецуела се нахвърлиха на САЩ, щели да се борят с империализма

Куба и Венецуела се нахвърлиха на САЩ, щели да се борят с империализма

"Неолиберализмът е икономически провал и социална катастрофа"

От декември Венецуела също така е изнесла 222 контейнера и стотици чували с храна на корабите Icoa Uru и Melba, които са били разтоварени в кубинските пристанища Мариел и Сантяго.

Последните товари последваха хуманитарни доставки на храна и медицинско оборудване от Венецуела и Мексико, които бяха потвърдени през август от кубинските власти. Русия и Китай също оказаха помощ на острова миналата година на фона на пандемията от коронавирус.

Опозицията на Венецуела отдавна критикува решението на правителството да доставя гориво на Куба на фона на масовия недостиг у дома. Липсата на достатъчно добив през 2018 г. накара PDVSA да закупи чуждестранен петрол на стойност близо 440 млн. долара и да го изпрати в Куба при приятелски кредитни условия и често на загуба, установи разследване на "Ройтерс".

Куба, в която има сериозен дефицит на гориво и храна от десетилетия, беше в особено тежко положение миналата година, след като пандемията удари островната държава в средата на годината, наред с масови протести и недостига на енергоносители и основни доставки.

Мадуро, който посети Куба два пъти през последните месеци, настоя, че американските санкции срещу Венецуела и всякакви опити да се блокира търговията ѝ със страни, включително Куба, са незаконни.

Доставката на венецуелски дизел за Куба беше сред аргументите, използвани от САЩ да отменят през 2020 г. разрешенията, които бяха удължили за размяна на петрол срещу гориво, позволяващи на PDVSA да разпределя износа на суров суров, докато внася дизелово гориво.

Министерството на финансите на САЩ, отговарящо за прилагането на санкциите, е отказало коментар.