Властите във Венецуела започнаха да ваксинират деца на възраст от 2 до 11 години срещу COVID-19 с кубинската ваксина Soberana 2. Това съобщи в понеделник вицепрезидентът Делси Родригес, циъирана от "Ройтерс".

Медицинските работници са започнали да ваксинират деца, чиято имунна система е компрометирана.

Във Венецуела има приблизително 3,5 милиона деца на възраст между 2 и 11 години, според министъра на здравеопазването Карлос Алварадо, който придружаваше Родригес в предаването на живо.

Куба се похвали с ваксина срещу пандемията

Куба се похвали с ваксина срещу пандемията

Успех за медиците от Острова на свободата

Куба, близък съюзник на правителството на президента Николас Мадуро, казва, че нейните ваксини Abdala, Soberana 2 и Soberana Plus имат ефикасност над 90 процента. Критиците обаче твърдят, че тези резултати все още не са били проверени.

Венецуелските медицински и научни академии, както и педиатричните съюзи, изразиха загриженост относно използването на кубински ваксини, заявявайки, че информация за тяхната безопасност и ефикасност не е публикувана в научни списания и тяхното качество не е проверено в независими клинични изпитвания или одобрено от Световната здравна организация (СЗО).

Повечето от ваксините, разпространени в страната-членка на ОПЕК, са руският Sputnik V и произведените в Китай Sinopharm и Sinovac, които пристигнаха чрез глобалната програма COVAX.

Правителството на Мадуро заяви, че 70% от 28 милиона души във Венецуела са ваксинирани и че очаква да достигне 90% до края на годината. Но Панамериканската здравна организация (PAHO) казва, че само 32% от населението е ваксинирано.

Венецуела е отчела 413 135 заразени и 4 965 смъртни случая поради пандемията на коронавирус.

Мадуро благодари на Путин за ваксината

Мадуро благодари на Путин за ваксината

Сближаване на позиции