Кандидатът за президент на Украйна и победителят на балотажа от миналата седмица Виктор Янукович се опитва да убеди западния свят, че той няма да е марионетка на Кремъл и няма да изпълнява нарежданията от Червения площад.

В интервю на CNN Янукович заявява, че като президент ще защитава интересите не на Русия, а на собствения си народ.
По думите му главни приоритети в отношенията с Русия ще стане обезпечаването на енергийните доставки. „Политиката на новата украинска администрация ще се основава на взаимните интереси и на добрите отношения както с Русия, така и с Европейския съюз", казва Янукович.

Лидерът на Партията на регионите държи принципната позиция против встъпването на Украйна в НАТО и не веднъж се е изказвал доста рязко по този въпрос. В интервюто си обаче заявява, че КИЕВ ще продължи да си сътрудничи със Северноатлантическия алианс, но въпросът за самото членство трябва да се реши на общонароден референдум.
припомняме, Украйна вече веднъж провежда такъв референдум, който отхвърли с минимална разлика членството на страната.

По въпроса за сътрудничеството с Европейския съюз, Янукович открои като важно сключването на споразумение за свободна търговия.

Русия вече поздрави победителя на изборите Виктор Янукович, който според преброени вече 99.99% от бюлетините печели с 48.95%. Втора остана Юлия Тимошенко - 45.47%.

В интервюто си Виктор Янукович набелязва основните си задачи като президента: да обедини украинския народ, да повиши стандарта му на живот на нивото на този от европейските страни. „Украйна е длъжна да влезе в числото на 20 най-развити икономически страни", казва Янукович.

Янукович призова Юлия Тимошенко да признае резултатите от изборите, като обясни, че според него нейното поражение се дължи на „неизпълнените обещания на лидерите на оранжевата революция".

"Тази страна бе демократична в продължение на пет години, и изборите още веднъж го доказаха. Ако Юлия Тимошенко не признае резултатите от изборите, то тя предава самите принципи на „оранжевата революция".

По всяка вероятност Юлия Тимошенко има намерение за обжалва изборните резултати. Според изявления о нейния щаб в съда ще се оспорват резултатите в повече от 1000 избирателни участъци.