Израел е домакин на премиерите на четири централноевропейски страни през следващия месец, съобщава "Таймс оф Израел".

Четиримата лидери, Полша-Матеуш Моравецки, Чехия-Андрей Бабиш, Словакия-Петер Пелегрини и Унгария-Виктор Орбан се събират в Йерусалим на 18-19 февруари за среща на така наречената Вишеградска група - В4. Срещата е първият път, когато консорциумът, основан през 1991 г., се събира извън Европа.

Премиерът Бенямин Нетаняху е обсъдил предстоящата среща с Орбан по време на среща на 1 януари в Бразилия, като Нетаняху изразява своята благодарност за "силната подкрепа на Будапеща в международните форуми в Европа".

За първи път Нетаняху предлага Израел да бъде домакин на среща на Вишеградската четворка през юли 2017 г. в Будапеща. По това време Нетаняху се оплаква на лидерите на Централна Европа за "лудите" политики на ЕС по отношение на израелско-палестинския конфликт.

Несъзнавайки, че неговите забележки се предават от репортерите навън, премиерът критикува Брюксел за отношението към Израел, като призовава В4 да използва влиянието си в съюза, за да помогне условията за напредък в отношенията на Израел с ЕС.

Меркел: Политиката на Иран в Сирия е заплаха за Израел

Меркел: Политиката на Иран в Сирия е заплаха за Израел

Берлин работи да се гарантира, че няма ирански сили в близост до Голанските възвишения

Срещата на върха в Йерусалим вероятно ще се съсредоточи и върху начините, по които четирите страни могат да помогнат в борбата на Нетаняху, срещу определената от него "несправедлива политика" на Съюза спрямо Израел.

Посещението на Орбан второто му посещение в Израел след половин година, вероятно ще предизвика някои противоречия, тъй като е критикуван за популяризиране на антисемитски стереотипи в страната си, включително чрез кампанията си срещу родения в Унгария еврейски милиардер Джордж Сорос.

Той също така е критикуван за усилията му да възстанови репутацията на унгарския военен лидер Миклош Хорти, който депортира стотици хиляди евреи към тяхната смърт.

Нетаняху защити Орбан като "истински приятел на Израел", който е направил много за борбата с антисемитизма и подкрепя еврейския народ.

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха в Брюксел за мигрантите

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха в Брюксел за мигрантите

Била "неприемлива" и "против нормалните обичаи" на ЕС