Централноевропейският университет, основан от Джордж Сорос, обяви, че е бил принуден да напусне Унгария, което е в нарушение на академичната свобода. Университетът потвърди плановете си да приеме нови студенти в съседна Австрия през 2019 г., информира "Ройтерс".

Сорос преследва Груевски, вярва Виктор Орбан

Сорос преследва Груевски, вярва Виктор Орбан

Груевски е негов и на унгарския народ сътрудник

Съобщението на висшето учебно заведение е кулминацията на дългогодишна борба между родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, който промотира либерални каузи чрез благотворителната си дейност, и националистическото и антиимигрантско правителство на премиера на Унгария Виктор Орбан.

"Централноевропейският университет е изгонен. Това е безпрецедентно. Американска институция е изгонена от страна, която е член на НАТО. Европейска институция е изгонена от страна членка на ЕС. Произволно изгонване на уважаван университет е грубо нарушение на академичната свобода. Това е мрачен ден за Европа и мрачен ден за Унгария", обяви ректорът на вуза Михаил Игнатиев.

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

"Никой не може да се радва на привилегии"

Правният статут на университета беше под въпрос повече от година, след като правителството на Унгария прокара законодателни промени в закона за висшето образование. Според измененията регистрирани в чужбина университети не могат да работят в Унгария, освен ако нямат класове и в държавата, където е регистрацията.

Критици на Орбан алармират, че промените са насочени конкретно към Централноевропейския университет, който е най-добре позиционираният в Унгария. Орбан обвинява Сорос, че насърчава масова миграция към ЕС, което категорично се отхвърля от милиардера.

По-рано тази година Фондация "Отворено общество" на Сорос също беше изгонена от Унгария.

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Заради законите, криминализиращи подпомагането на бежанци...

Централноевропейският университет е открит в Будапеща през 1991 г.

От университета обявиха, че ще започнат да приемат студенти за американска степен във Виена от следващата академична година.

Вузът запазва акредитацията си като унгарски университет.

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

С този ход Будапеща пренебрегва ЕС и правозащитни организации