Палестински и американски високопоставени официални лица се обвиниха взаимно за изблика на насилие, след като скърбящи се събраха в окупирания Западен бряг за погребението на палестински полицай, застрелян по време на размириците, а Израел затегна сигурността преди петъчните молитви на мюсюлманите, съобщава "Ройтерс".

Напрежението е високо, след като вчера двама палестинци бяха убити, а 16 израелци бяха ранени, а днес израелски войници застреляха палестински тийнейджър в Западния бряг при сблъсъци, като това става в контекста на палестинския гняв срещу мирния план за Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп, който той разкри през миналата седмица, докато премиерът на Израел стоеше до него в Белия дом.

Кола се вряза в израелски войници в Йерусалим и рани 14

Кола се вряза в израелски войници в Йерусалим и рани 14

На Западния бряг, израелски войници убиха 19-годишен палестинец и полицай

Погребението на палестинския полицай се проведе в село Азун на Западния бряг, който беше застрелян в Дженин вчера. Палестинските власти заявиха, че е бил убит от израелски огън. Израелските власти не са коментирали, а израелските медии съобщиха, че е бил застрелян от израелски войници по погрешка.

Палестинците отхвърлиха мирния план, който ще даде на Израел много от това, към което еврейската държава се стремеше през десетилетията конфликт, включително оспорвания свещен град Йерусалим и почти цялата окупирана територия, върху която израелците построиха селища.

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

Това твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права

Преговарящият от страна на палестинците Саеб Ерекат настоя, че Вашингтон е виновен за размириците, които се разразиха след разкриването на плана.

"Тези, които представят планове за анексия и узаконяване на окупацията и селищата, наистина са отговорни за задълбочаването на насилието и породеното от него контранасилие", подчерта той.

Президентът на Палестина Махмуд Абас ще отиде в Съвета за сигурност на САЩ с "истински мирен план", изтъкна Ерекат.

Старшият съветник на Тръмп Джаред Къшнър, който е основният архитект на американския план, многократно заклеймяваше палестинското ръководство, което е скъсване с десетилетия на дипломация, след като Вашингтон се стреми да се изяви като неутрален посредник. Вчера той обвини Абас за насилието.

ЕС не е съгласен със САЩ да признае окупираните от Израел палестински територии

ЕС не е съгласен със САЩ да признае окупираните от Израел палестински територии

"ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните след 1967 г. територии"