Автомобил се вряза в група израелски войници в Йерусалим рано в четвъртък при определяна като палестинска атака, а при друг инцидент, израелски войници застреляха палестинец по време на сблъсъци в окупирания Западен бряг, съобщава "Ройтерс".

Палестинците са гневни от мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп, който бе приет от Израел и отхвърлен от палестинците.

Помпео: "Сделката на века" отговаря на интересите и на Израел, и на Палестина

Помпео: "Сделката на века" отговаря на интересите и на Израел, и на Палестина

"Палестинците трябва да предприемат тази мирна инициатива"

Инцидентът с колата е на улица "Давид Ремез", която е близо до арабските квартали в източните части на града, които палестинците искат за своята държава. По протежение на улицата са разположени театър, ресторанти и барове.

Военен говорител заяви, че 12 военнослужещи са ранени. Те са разглеждали Йерусалим, а са в града, за да бъдат положат клетва при завършване на основно обучение.

Спешна помощ коментира, че общо 14 души са ранени, включително един, приет в болница с тежки наранявания и друг с умерени наранявания.

"Инцидентът се разследва като терористична атака", заяви говорител на полицията. Шофьорът все още е на свобода.

Палестинците скъсаха отношенията със САЩ и Израел

Палестинците скъсаха отношенията със САЩ и Израел

Съобщихме на Израел и САЩ, че повече няма да поддържаме никакви връзки с тях, включително и на ниво сигурност

"Просто е въпрос на време - и не много време - докато сложим ръце върху нападателя. Тероризмът няма да ни победи, ние ще спечелим", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

При друг инцидент, в град Дженин на Западния бряг, 19-годишен е застрелян от войници, докато хвърля камъни по тях, съобщават палестинците.

Израелски военен говорител заяви, че войниците са в Дженин, за да разрушат дома на палестинец, участвал в убийството на еврейски заселник през 2018 година. Войниците започват да стрелят по палестинците, които стрелят и хвърлят бомби по тях в Дженин, допълва говорителят.

Палестинските медици заявиха, че палестински полицай също е тежко ранен от израелската стрелба.

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Организацията мотивира решението си с това, че планът няма да осигури справедливо споразумение

В сряда израелски войници застреляха 17-годишен палестинец на Западния бряг, заявявайки, че е хвърлил запалителна бомба по тях по време на протест срещу мирния план на Тръмп. Той е първата жертва след разкриването на плана на Тръмп.

Имало е и няколкодневно насилие отвъд границата с Ивицата Газа. Палестинците използваха срещу Израел минохвъргачки, ракети и балони с експлозиви, причинявайки паника, но няма сериозни жертви.

Израел извърши нощни въздушни удари срещу обекти, принадлежащи на управляващите в Газа "Хамас".

Хамас похвали сблъсъците на Западния бряг и нападението в Йерусалим.

ЕС не е съгласен със САЩ да признае окупираните от Израел палестински територии

ЕС не е съгласен със САЩ да признае окупираните от Израел палестински територии

"ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните след 1967 г. територии"

"Разпространяващата се съпротива и сблъсъци от нашите хора на Западния бряг и тяхната съпротива в сърцето на окупиран Йерусалим е активен отговор срещу разрушителната сделка на Тръмп", заяви говорителят на "Хамас" Хазем Касем.

Палестинците, които отдавна отбягват администрацията на Тръмп, обвинявайки я в пристрастие към Израел, твърдят, че мирният план далеч не отговаря на техните искания за териториални и други права.

Вашингтон счита много от тези искания за нереалистични.

Израел подкрепя плана на Тръмп, с който ще получи голяма част от това, което иска от десетилетия, включително суверенитет над почти цялата окупирана земя, върху която е построил селища.

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Те говорят глупаво и неразумно