Високопоставен британски политик обвини агитиращите Великобритания да напусне Европейския съюз в разпространяване на лъжи, омраза и ксенофобия, заявявайки, че преминала в лагера на онези, които желаят оставането на страната в Общността, съобщава „Ройтерс”.

Британците ще гласуват в четвъртък в референдум за това дали да останат в 28-членния блок, избор с дълбоки икономически и политически последици за Великобритания и останалата част на континента.

Сайеда Уорси, бивш министър и съпредседател на управляващата Консервативна партия, обвини агитиращите за напускане в грешно допускане, че оставането в ЕС би довело до огромен брой бежанци, които ще дойдат във Великобритания в близко бъдеще.

Гласуване за Brexit би било "необратимо", предупреди британският външен министър

Гласуване за Brexit би било "необратимо", предупреди британският външен министър

"Ако решат да напуснат, няма да има връщане назад"

Готови ли сме да лъжем, да разпространяваме омраза и ксенофобия, само за да спечелим кампанията? За мен това е стъпка, отиваща твърде далеч”, коментира Уорси пред в. The Times.  

Не искам лагерът, желаещ напускането на ЕС, да управлява тази страна и не искам посланията, идващи от този лагер, да сформират основата на вида Великобритания, в която искам да живея и в която искам да отгледам децата си”, отсече тя.

Лагерът, желаещ Великобритания да напусне, се е отнесъл презрително към думите на Уорси, подчертавайки, че не си спомняли тя да се е присъединявала към тяхната кампания и били объркани от обявлението ѝ. Уорси не е играла важна роля в кампанията за напускането.