Британски вот за напускане на Европейския съюз ще бъде "необратим" и страната би могла отново да се присъедини към блока само и единствено при неприемливи условия. Това предупреди британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от "Франс прес".

„Посланието, което се опитваме да предадем на британците, е, че това е необратимо решение – ако решат да напуснат, няма да има връщане назад”, изтъкна Хамънд при пристигането си на среща с колегите си от ЕС в Люксембург.

Той допълни, че всяка идея, че гласуването в четвъртък в полза на напускане на ЕС може да бъде последвано от нови преговори с Брюксел за ново споразумение било илюзия.  

"Великобритания никога не би могла да се присъедини към ЕС отново на по-късна дата, освен при условия, които биха били неприемливи – членство в еврозоната, членство в Шенген и така нататък”, добави британският първи дипломат.

Най-новите проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от избирателите предпочитат страната да остане в ЕС, след като в предишните две седмици привържениците на Brexit преобладаваха.