Преговарящият по Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние призова Великобритания да "запази спокойствие и да преговаря" след избухналия скандал за съдбата на Гибралтар, съобщава "Франс прес".

Великобритания реагира гневно, след като Европейският съюз заяви през миналата седмица, че Испания трябва да има право на вето върху разширяването на всякакво търговско споразумение към Гибралтар, след като Великобритания напусне Общността.

"Запазете спокойствие и преговаряйте", подчерта Барние пред журналисти в Люксембург, след като бил запитан какво би казал на Лондон да ги успокои по въпроса.

Британците готови с военна сила да бранят Гибралтар от Испания

Британците готови с военна сила да бранят Гибралтар от Испания

"Изглежда някой губи хладнокръвието си"

Британските власти изковаха фразата "запазете спокойствие и продължавайте" през Втората световна война, за да мотивират населението и тя се разглежда като пример за британския стоицизъм по време на криза.

Попитан дали смята, че Гибралтар ще остане под суверенитета на Великобритания, Барние изтъкнал: "От правна гледна точка Гибралтар ще излезе от Европейския съюз в същото време, в което Обединеното кралство, това е, което мога да кажа."

Барние, който е бивш еврокомисар и френски министър, ще води преговорите от страна на ЕС, които се очаква да започнат в края на май.

Той подчертал, че единството на 27-те оставащи страни членки на ЕС било от решаващо значение за успеха на преговорите по Брекзит преди излизането на страната от Общността на 29 март 2019 г.

Лондон и Мадрид имаха дълъг и тежък спор за Гибралтар, който се намира на брега на Средиземно море в южната част на Пиринейския полуостров и който е британска територия в продължение на повече от 300 години.

Британската реторика бързо се разгорещи, след като бяха публикувани насоките на ЕС по преговорите за Брекзит, в които се настоява включително, че Испания трябва да има право на глас върху всякакво бъдещо търговско споразумение с участието на Гибралтар.

Майкъл Хауърд, бивш лидер на управляващата британска Консервативна партия, отбеляза, че бившият британски премиер Маргарет Тачър е предприела военни действия, след като Аржентина нахлу на Фолкландските острови преди 35 години и подчерта, че настоящият ръководител на Великобритания Тереза Мей щяла да покаже същата решителност по отношение на Гибралтар.

Испания беше изненадана от тона на Великобритания, като испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че традиционният британски флегматизъм е очевиден с липсата си".