"България беше една от първите държави, които признаха независимостта на Република Косово и вече 15 години се радваме на Вашата последователна подкрепа." С тези думи президентът на Република Косово Вьоса Османи - Садриу посрещна в Прищина българския вицепрезидент Илияна Йотова, която е там по покана на Османи и по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната, съобщиха от Пресслужбата на Президентството.

Косовският президент благодари на българските институции за подкрепата и специално на президента Румен Радев. "Косово е партньор, на който България може да разчита", посочи Вьоса Османи - Садриу.

Вицепрезидентът Йотова отново потвърди последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Косово към международните организации, както и по европейския й път. Тя коментира и френско-германското предложение за решаване на проблемите с Република Сърбия, като го определи като първата важна стъпка за стабилизиране на тези отношения.

Сред основните теми на срещата беше и признаването на косовските граждани с българско самосъзнание и идентичност като българска общност с гарантирани права. "От посещението на президента Османи - Садриу в България по покана на държавния глава Румен Радев на 30 ноември започнаха първите реални стъпки за признаването на българската общност. Надявам се, че този процес ще продължи в тясна координация между двете държави", подчерта вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че България ще работи и за отварянето на съботно-неделно училище в областите с компактно население с българско самосъзнание и идентичност. На срещата са били обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранните отношения между България и Косово.

Утре вицепрезидентът ще посети областите Гора и Жупа, където ще разговаря с представители на българската общност.