Началникът на каталунската полиция Едуард Сайен е загубил поста си заради това, че служителите му не са задържали бившия председател на регионалното правителство Карлес Пучдемон.

Това разкри ЕФЕ

Припомняме, че в началото на август Пучдемон успя да посети Барселона и да напусне града, въпреки че е трябвало да бъде арестуван във връзка с делото за присвояване, заведено срещу него.

Решението за уволнението на Сайен е взето от Нурия Парлонс, ръководител на вътрешното министерство на автономната област Каталуния. Мястото на Сайен е заето от Микел Ескиус, който през 2018-2019 г. ръководеше регионалната полиция на Каталуния.

Освен това бяха наложени санкции на трима каталунски полицаи, които вероятно са помогнали на Пучдемон да се укрие.

На 8 август Пучдемон се появи на Триумфалната арка в центъра на Барселона, където за него беше подготвена сцена. Той беше придружаван от свои съмишленици от партията "Заедно за Каталуния".

Той произнесе кратка реч пред събралите се поддръжници, след което започнаха да се появяват съобщения за намерението му да отиде в каталунския парламент, който по това време обсъждаше кандидатурата за поста председател на регионалното правителство на социалиста Салвадор Иля, чиято партия спечели изборите през май.

Пучдемон пак избяга в Белгия

Пучдемон пак избяга в Белгия

Това бе съобщено от генералния секретар на партията му

По-рано Пучдемон заяви, че се връща в родината си, за да присъства на заседанието, но не беше видян в парламента.

Каталунската регионална полиция се опита да установи местонахождението му, но той успя да избяга.

Пучдемон напусна Каталуния през 2017 г., след като испанските централни власти в Мадрид го обвиниха в организиране на референдум за независимост на Каталуния. Оттогава той живее в Белгия.

Пучдемон се появи на събитие в Барселона въпреки заповедта за арест
Обновена

Пучдемон се появи на събитие в Барселона въпреки заповедта за арест

Пристигането засега не съпроводено с действиия от страна на полицията.

През март 2024 г. испанският парламент одобри законопроект за амнистия на каталунските политици, признати за виновни в незаконното организиране на този референдум. Тя засяга около 400 души, участвали в него, включително Пучдемон.

В същото време Пучдемон не беше оправдан по обвиненията в присвояване, поради което трябваше да бъде задържан, когато се появи в Испания.