Стотици египтяни „барикадираха" вратата на полицейската академия в египетската столица, където започна първото заседание по делото срещу експрезидента Хосни Мубарак, двамата му синове Гамал и Алаа (на малката снимка), бившия вътрешен министър Хабиб ал Адли и шестима висши полицейски служители, по обвинение, че са дали заповед за разстрел на демонстранти.

Мубарак бе вкаран в съдебната зала на болнично легло, което бе сложено в специално изградената в залата клетка с решетки. Там застанаха и останалите обвиняеми.

Един човек е загинал, а 15 бяха ранени при сблъсъци между симпатизанти и противници на Мубарак пред сградата на академията. Стигна се и до „престрелка" с камъни между двете страни. Полицията се опитва да държи ситуацията под контрол.

Медицинският самолет, с който пътува бившият държавен глава, кацна на военното летище „Ал-Маза", след като по-рано тази сутрин Мубарак беше изведен от болницата в Шарм ел Шейх, където се намира в "превантивен арест", и бе откаран към летището на курортния град.

Бившият президент бе докаран в Кайро с линейка при засилени мерки за сигурност.

Египетската държавна телевизия предава пряко съдебното заседание.

Съдията откри заседанието, като помоли за ред."Цивилизованият египетски народ се нуждае от спокойствие, за да сме сигурни, че мисията на съда ще бъде извършена напълно, така че да бъде удовлетворен всемогъщият Бог и нашата съвест", заяви той.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат призовани като свидетели главата на Висшия съвет на въоръжените сили в страната - маршал Хюсен Тантави, както и бившият шеф на разузнаването и вицепрезидент на страната Омар Сюлейман. Според защитниците тези хора, заемайки ключови позиции в управлението на страната по времето на Мубарак, се явяват важни свидетели за уточняване на истината около обвиненията в корупционни престъпления и насилие срещу демонстрантите.

Прокурорът обвини Хосни Мубарак за убийството на демонстранти и корупция. Според обвинението Мубарак е действал с умишлено намерение да бъдат убити многобройни демонстранти в различни провинции, които организирали мирни протести срещу влошаването на условията на живот.

Убийствата са били разпоредени по време на 18-дневния протест, който доведе до свалянето от власт на Хосни Мубарак тази година, както и в периода 2000 -2010 г. Мубарак бе обвинен също, че е позволил на вътрешния министър Хабиб ал Адли да използва бойни патрони, както и в редица престъпления, свързани с корупция и разхищение на държавни средства.

По време на заседанието обвиняемите пледираха невинни по обвиненията за убийство и корупцията.„Отхвърлям напълно всички тези обвинения", заяви Мубарак от носилката. Синовете му Алаа и Гамал също пледираха невинни по обвиненията за предумишлени убийства на антиправителствени демонстранти по време на протестите, съборили режима.

Съдебният процес срещу Мубарак е безпрецедентен за арабския свят - за пръв път арабски лидер е изправен пред съда от сънародниците си.

По време на днешното заседание Мубарак и синовете му се виждат за пръв път от три месеца. Последната им среща е била на 11 март. Оттогава експрезидентът се е в Шарм ел Шейх, а синовете му - в затвора в Кайро.

3000 души пък са ангажирани с охраната на процеса.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.

Според анкетна комисия при опитите да бъдат потушени протестите срещу режима „Мубарак" в началото на тази година са убити най-малко 846 души, а над 6000 са били ранени.