Иракският парламент поиска от премиера Хайдер ал Абади да изпрати войски в богатата на петрол провинция Киркук, която понастоящем се контролира от регионалното правителство на Иракски Кюрдистан, и да поеме контрола върху петролните полета, предаде иракската държавна телевизия.

Междувременно Абади настоя да бъде анулиран референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който беше проведен в понеделник.

Иракски Кюрдистан отказа да даде летищата на федералните власти

Иракски Кюрдистан отказа да даде летищата на федералните власти

Кюрдското ръководството отхвърля заплахите на Багдад

"Референдумът трябва да бъде отменен и да започне диалог в рамките на конституцията. Ние никога няма да водим преговори за резултатите от референдума", изтъкна премиерът пред иракските депутати.

"Ние ще наложим иракския закон в целия регион на Кюрдистан съгласно конституцията", заяви той.

Официалните резултати от референдума в понеделник все още не са обявени, но неофициалните резултати показват, че над 90 на сто от гласувалите са се обявили за независимостта на Иракски Кюрдистан.

След гласуването се увеличи натискът върху правителството на Иракски Кюрдистан, но не само от страна на централната власт в Багдад, но също така от Турция, която заплаши с редица мерки, включително прекратяване на износа на петрол от региона, който се намира в Северен Ирак и граничи с Турция.

Ирак изпраща войски в Иракски Кюрдистан

Ирак изпраща войски в Иракски Кюрдистан

След като днес там се проведе референдум за независимост