Новата военна власт в Египет отстъпи пред демонстрантите и се съгласи на промени в изборното законодателство преди предстоящите парламентарни избори през ноември, съобщи Би Би Си.

Според участници в протестите, ако не бъдат направени такива промени, в парламента ще влязат много привърженици на бившия президент Хосни Мубарак.

Предвижда се да бъде изработен отделен законодателен акт, с който да се изключи възможността за участие в политическия живот на бившите високопоставени членове на Национално-демократическата партия на Египет, която управляваше страната по времето на Мубарак.

Днес началникът на генералния щаб на египетската армия Сами Анан се срещна в Кайро с представители на 17 политически партии. На срещата беше обсъдено политическото бъдеще на Египет.

Парламентарните избори са насрочени за 28 ноември.

След приключването им избраните парламентаристи ще сформират комисия, която ще подготви нова конституция. Предвижда се тя ще бъде  подложена на референдум, след което ще се проведат и президентски избори.

След избирането на нов президент военните ще трябва изцяло да предадат управлението на избраните граждански власти на страната.