Руските власти бързо покриха с блажна боя голям графит на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални, след като той се е появил през нощта на сграда в центъра на Санкт Петербург, информира "Ройтерс".

Стенописът в родния град на президента Владимир Путин показа усмихнат Навални, чиято активистска мрежа е на ръба да бъде обявена за незаконна като "екстремистка", правещ форма на сърце с ръце до лозунга "Герой на новото време".

Русия затвори офисите на Навални

Русия затвори офисите на Навални

Прокуратурата настоява групата на опозиционера да бъде квалифицирана като екстремистка

Полицията е пристигнала на мястото в 9 часа сутринта местно време, дошли са и работници, които са започнали да боядисват графита с жълта боя и в рамките на около 90 минути са го заличили напълно. Не е ясно кой е изрисувал графита.

Навални, най-отявленият вътрешен опонент на Путин, излежава 2 години и половина затвор за нарушаване на условията на по-ранна присъда, която според него е политически мотивирана, а и той беше лекуван в Германия няколко месеца, след като беше на ръба на смъртта след отравяне с бойното отровно вещество новичок, т. е. физически нямаше как да изпълнява изискванията на постановената присъда. 

Навални прекрати гладната си стачка

Навални прекрати гладната си стачка

За да запази живота и здравето си

Съд разглежда искане на московски прокурор за забрана на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и неговите регионални офиси с мотива, че били екстремистки. Следващото заседание по това дело се очаква утре.

Любов Собол, сподвижник на Навални, се подигра на властите за замацването на стенописа.

"Така те трансформират всичко "живо" и красиво в безлично и "мъртво". За нас Русия е за щастие, за тях тя е за мрак и застой", написа тя в "Туитър".

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

ЕС ще държи пряко отговорен президента Владимир Путин и руските власти