При въздушните удари на оглавяваната от САЩ коалиция по две провинции в Сирия, насочени срещу екстремисти, са били избити 472 цивилни през последния месец, което е повече от два пъти повече от предишния месец. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

В периода между 23 май и 23 юни е бил отчетен най-големият брой цивилни жертви при ударите на международната коалиция в рамките на месец, откакто те започнаха на 23 септември 2014 г.

"Зашеметяващ" брой на цивилните жертви при водените от САЩ удари в Ракка

"Зашеметяващ" брой на цивилните жертви при водените от САЩ удари в Ракка

Това е военно престъпление, убедени в ООН

Шефът на сирийския център Рами Абдел Рахман уточни, че 222-ма цивилни, включително 84 деца, са били избити в провинция Дейр ез Зор, която е почти изцяло под контрола на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Още 250 цивилни, включително 53 деца, са били избити в провинция Ракка, където подкрепяни от САЩ сили се опитват да прогонят ДАЕШ от техния бастион град Ракка.

Рахман отбелязал пред АФП, че като се прибавят новите жертви общо цивилните жертви в резултат на въздушната кампания на коалицията достигат 1953 души, включително 456 деца и 333 жени.

Оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" избила 484 цивилни

Оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" избила 484 цивилни

От началото на операцията през 2014 г.

Предишният най-кървав 30-дневен период беше между 23 април и 23 май тази година, в който е бил отнет живота на 225 цивилни.

Коалицията начело със САЩ твърди, че предприема всички мерки за избягването на ударите срещу цивилни, включително чрез прекратяването на ракетните удари в последния момент, ако цивилен неочаквано се скита в целевата зона.

В изявление, изпратено по имейл до АФП от международната коалиция, се посочва, че нейните сили "работят усърдно и обмислено", за да бъдат прецизни при ударите си от въздуха.

"Нашата цел е винаги за нула цивилни жертви", уверяват от коалицията.