Известният турски активист за човешки права и бизнесмен Осман Кавала очаква на обвинения за нарушаване на конституцията и опити за сваляне на правителството, съобщава държавната агенция "Анадолу", цитирана от "Ройтерс".

Истанбулският съд обвини Кавала, като част от разследването свързано с организацията на Гюлен, който Анкара обвинява за извършването на опит за преврат през юли миналата година.

Съдът коментира, че Кавала е обвинен в "опит за сваляне на конституционния ред" и "опит за сваляне на правителството на Република Турция".

Кавала, чиято организация Anadolu Kultur участва в популяризирането на културата и правата, е задържана преди близо две седмици на летище Ататюрк в Истанбул, предизвика загриженост в Европа и Съединените щати.

Държавният департамент на САЩ описва първоначалното задържане на Кавала като пример за "много тревожна тенденция" за задържане на лидери на гражданското общество, журналисти, академици и активисти в Турция.

Ердоган се оплаква в съда от депутат, нарекъл го "фашистки диктатор"

Ердоган се оплаква в съда от депутат, нарекъл го "фашистки диктатор"

Адвокатите му водят над 1800 дела включително срещу карикатуристи, бивша победителка в Мис Турция и ученици, за обида

Припомняме, вчера турският президентът Тайип Ердоган е подал оплакване до съда срещу виден опозиционен депутат, коментира един от адвокатите на Ердоган, след като депутатът нарекъл турския лидер "фашистки диктатор".

Адвокатите на Ердоган, който доминира в турската политика в продължение на повече от десетилетие, водят над 1800 дела срещу хора, включително карикатуристи, бивша победителка в Мис Турция и ученици по обвинения в обида към държавния глава.