Израелската полиция използва водни оръдия за разпръскване на протестиращи в центъра на Йерусалим и арестува най-малко 55 от тях, след като се разразиха сблъсъци през нощта, след като хиляди организираха протест срещу премиера Бенямин Нетаняху, съобщава "Асошиейтед прес".

През последните седмици бяха проведени поредица от демонстрации, които призоваха Нетаняху да подаде оставка, като причина за това изтъкнаха съдебния процес срещу него по обвинения в корупция и лошото управление на правителството му по отношение на епидемията от новия коронавирус.

Израел с ръст на случаите на Covid-19

Израел с ръст на случаите на Covid-19

430 са смъртните случая, 22 647 - възстановилите се

Протестът край резиденцията на премиера започна около залез снощи и първоначално беше като цяло мирен. По-малък контрапротест в подкрепа на Нетаняху се проведе наблизо, като двата лагера бяха разделени от метални барикади и масирано полицейско присъствие.

Полицията твърди, че те са се включили, за да разпръснат протестиращите, след като те са се опитали да организират шествие през града. Полицията се сблъска с демонстранти, преди четири големи водни оръдия да влязат в действие, разпръсвайки протестиращите.

Понякога изглеждаше, че камионите пръскат протестиращи отзад, докато се опитват да напуснат района мирно.

Израел бори скок на болни с нови рестрикции

Израел бори скок на болни с нови рестрикции

За да се предотврати тотално блокиране в държавата

Израел наложи обща блокада, след като първите заразени с коронавируса бяха регистрирани през март, и до май до голяма степен успя да овладее епидемията. Но след това властите скоростно премахнаха почти всички ограничения и през следващите седмици заразените нараснаха.

Страната отчита общо над 57 000 заразени и най-малко 442 починали. Повече от 24 000 пациенти са се възстановили.

Правителството на единството, сформирано през май след три гласувания за парламент за по-малко от година, трябваше да даде приоритет на епидемията. Вместо това то беше засегнато от вътрешни боричкания и не успя да постигне разбирателство относно ясни политики за борба с епидемията.

Израел увеличава рязко броя на тестовете

Израел увеличава рязко броя на тестовете

От 10 000 до около 30 000 теста на ден

Междувременно Нетаняху е обвинен от прокуратурата в подкуп, измама и нарушаване на доверието във връзка със серия от продължителни разследвания за корупция. Според критици той е по-фокусиран върху избягването на правна отговорност, отколкото върху ограничаването на епидемията. Мнозина спекулираха, че той възнамерява да свика поредни парламентарни избори, твърдения, които вчера по време на пресконференция той отхвърли като "абсурдни".

На същата конференция, която се провеждаше по време на протестите, той призова демонстрантите да не влизат в сблъсъци с полицията, изтъквайки, че това щяло да доведе до анархия.

Хиляди в Израел поискаха оставката на Нетаняху

Хиляди в Израел поискаха оставката на Нетаняху

Много от протестиращите носиха лозунги като "Ти си отстранен. Писна ни"