Израел в четвъртък вечер взе решение за редица допълнителни ограничения за израелските граждани, за да се предотврати тотално блокиране в държавата след рязкото увеличение на случаите на коронавирус, предаде Israel national news.

Това стана ясно след заседание на правителство.

Повечето разпоредби ще влязат в сила в петък от 17:00 ч., включително уикенди "под ключ", с изключение на излизане за пазаруване на основни стоки.

Всички останали магазини, включително моловете, няма да могат да работят през почивните дни.

Освен това присъствието на плажовете ще бъде забранено. Тази разпоредба влиза в сила от следващия уикенд.

Наред с тези ограничения беше решено да се затворят фитнес и танцови зали.

Ресторантите ще могат да доставят храна.

Израел увеличава рязко броя на тестовете

Израел увеличава рязко броя на тестовете

От 10 000 до около 30 000 теста на ден

В ресторанти, работещи в хотели, броят на хората ще бъде ограничен до 35% от максимално разрешената заетост, за да се даде възможност за редовното функциониране на хотелите.

Наред с това бяха добавени и ограничения за събирания - до 10 души в затворено пространство и до 20 души в открито пространство.

Правителството упълномощи министър-председателя и министъра на отбраната, след консултации с министъра на финансите, министъра на здравеопазването и министъра на образованието, да вземат решение за ограничения на образователната система и за закриване на летните училища. Решенията ще бъдат публикувани след приемането им.

Беше решено също така да се премине към онлайн услуги, заедно с намаление до 50% посещение в министерствата.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова всеки министър да внесе план на своето министерство за безопасното отваряне на икономиката.