Военен командир на талибаните е бил убит, след като хората му отговориха на самоубийствен атентат на "Ислямска държава" и стрелба срещу болница в афганистанската столица. Това информира "Франс прес", позовавайки се на официални лица. 

Талибаните прекараха 20 години във въоръжен бунт срещу подкрепяното от САЩ свалено правителство, преди да завземат контрола в Кабул през август.

Сега те се сблъскват с трудности в осигуряване на стабилност в Афганистан, който беше засегнат през последните седмици от поредица от кръвопролитни нападения, отговорност за които поеха противници, а именно - "Ислямска държава-Хорасан".

Десетки загинали и ранени след взривове и стрелба в болница в Кабул
Обновена

Десетки загинали и ранени след взривове и стрелба в болница в Кабул

Очевидци твърдят, че бойци на "Ислямска държава" са нахлули в болницата

Най-малко 19 души загинаха при нападението вчера срещу главната военна болница в Кабул според служител на здравното министерство, който е пожелал да остане анонимен.

Хамдула Мохлис, член на харлайнерската мрежа "Хакани" и офицер в специалните части на Корпуса Бадри, е най-високопоставената фигура, убита откакто талибаните превзеха Кабул.

"Когато получи информацията, че болницата Сардар Дауд Хан е атакувана, Маулви Хамдула (Мохлис), командир на Кабулския корпус, незабавно се втурна към мястото на инцидента", уточни говорителят талибаните.

"Опитахме се да го спрем, но той се засмя. По-късно разбрахме, че е загинал мъченически в битката лице в лице в болницата", добави той.

Атаката е започнала с атентатор самоубиец, който е взривил експлозивите си близо до входа на съоръжението, преди въоръжени лица да нахлуят в двора на болницата.

Като част от отговора, новите управници на Кабул разположиха своите специални сили на покрива на сградата в хеликоптер, заловен от бившето правителство на Афганистан.

ДАЕШ пое отговорност за атаката срещу военната болница в Кабул

ДАЕШ пое отговорност за атаката срещу военната болница в Кабул

Най-малко 19 души бяха убити и още 50 бяха ранени при атаката

В изявление, публикувано в каналите ѝ в "Телеграм", "Ислямска държава-Хорасан" обяви, че "петима бойци от групировка "Ислямска държава" извършиха едновременни координирани атаки" срещу обекта.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид омаловажи броя на загиналите и каза, че атаката е била прекратена в рамките на 15 минути благодарение на бързата намеса.

Въпреки че и "Ислямска държава", и талибаните са твърдолинейни сунитски ислямистки екстремисти, те се различават по детайлите на религията и стратегията.

"Ислямска държава" пое отговорност за четири атаки с масови жертви след превземането на властта от талибаните на 15 август, включително самоубийствени бомбени взривове срещу шиитски мюсюлмански джамии. Групата се отнася към мюсюлманите шиити като към еретици.

Болницата, в която се лекуват ранени войници както от талибаните, така и от бившите афганистански сили за сигурност, е била атакувана по-рано през 2017 г., когато въоръжени лица, маскирани като медицински персонал, убиха най-малко 30 души в едночасова обсада.

Отговорността за атаката през 2017 г. също беше поета от "Ислямска държава", а талибаните отрекоха отговорност.

Очевидци описаха пред АФП сцена на ужас, като пациенти и лекари са се опитали да се заключат в стаи на горните етажи и е избухнала стрелба.

Една жена, която е била хваната в капан в болницата, когато е започнала атаката, разказала пред АФП как тя и нейният приятел "усещахме, че ще умрем, че животът ни свършва".

"Имаше взрив на вратата", каза Роуана Давари, поетеса и лектор, пред АФП.

"ДАЕШ дойдоха и започна стрелба, ние бяхме хванати в капан. Чухме стрелба, чупене на стъкло. Затворихме се в баня", каза тя, визирайки "Ислямска държава" с местното ѝ име.

"По-късно дойдоха талибаните и видяхме, че са с нашите лекари, така че знаехме, че нещата са наред", допълни Давари.