Най-малко 25 души са загинали и повече от 50 са били ранени, след като две експлозии, последвани от стрелба, удариха най-голямата афганистанска военна болница в Кабул. Това съобщи служител по сигурността на талибаните, предаде "Ройтерс".

Експлозиите са избухнали на входа на болницата "Сардар Мохамед Дауд Хан" с 400 легла в центъра на Кабул и са били последвани незабавно от нападение на група въоръжени мъже, уточни говорителят на талибаните Билал Карими.

Четирима от нападателите са убити от талибаните, а пети е бил заловен, отбеляза той.

Най-малко осем загинали и 20 ранени при взрив в джамия в Кабул

Най-малко осем загинали и 20 ранени при взрив в джамия в Кабул

Имало поклонение

Италианска хуманитарна група за спешна помощ, която управлява травматологична болница на около 3 км от мястото на взривовете, съобщи, че досега са били докарани деветима ранени.

Снимки, споделени от жители, показват облак дим над района на експлозиите близо до бившата дипломатическа зона в района "Вазир Акбар Хан" в града, а очевидци уточниха, че най-малко два хеликоптера са летели над района.

Засега никоя групировка не е поела отговорност. Но официалната информационна агенция "Бахтар" цитира очевидци, които твърдят, че бойци на "Ислямска държава" са влезли в болницата и са се сблъскали със сили за сигурност.

Талибаните по-късно добавиха, че атентатор самоубиец и въоръжени мъже стоят зад атаката. "Нападението е инициирано от атентатор самоубиец на мотоциклет, който се самовзриви на входа на болницата", каза представител на талибаните, пожелал анонимност.

ДАЕШ пое отговорност за атентата в Афганистан

ДАЕШ пое отговорност за атентата в Афганистан

Атаката срещу шиитска джамия в Кандахар уби най-малко 41 души

Взривовете допълват към нарастващия списък с атаки и убийства, след като талибаните завършиха победата си над предишното подкрепяно от Запада правителство през август, подкопавайки твърдението им, че са възстановили сигурността в Афганистан след десетилетия на война.

Здравен работник в болницата, който успял да избяга, уточни, че е чул голяма експлозия, последвана от няколко минути стрелба. Около десет минути по-късно имало втора, по-голяма експлозия.

Той отбеляза, че не е ясно дали взривовете и стрелбата са били в рамките на обширния болничен комплекс.

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Този път кървавата баня е в южния град Кандахар

"Ислямска държава", която извърши поредица от атаки срещу джамии и други цели след превземането на Кабул от талибаните през август, организира сложна атака срещу болницата през 2017 г., избивайки повече от 30 души.

Атаките на терористичната групировка предизвикаха нарастващи притеснения извън Афганистан относно потенциала страната да се превърне в убежище за екстремистки групировки, както беше, когато терористичната организация "Ал Кайда" нападна САЩ през 2001 г.

Притесненията се влошават от нарастващата икономическа криза, която заплашва милиони с бедност, докато зимата наближава.

Внезапното оттегляне на международната подкрепа след победата на талибаните доведе крехката икономика на Афганистан до ръба на крах, точно докато тежка суша застраши милиони с глад.

Около 100 загинали и десетки ранени след мощна експлозия в джамия в Афганистан

Около 100 загинали и десетки ранени след мощна експлозия в джамия в Афганистан

Атентатор самоубиец е взривил взривно устройство