Руски военен кораб агресивно е приближил разрушител на военния флот на САЩ, докато е оперирал в северната част на Арабско море в четвъртък, пренебрегвайки предупрежденията на американския кораб и увеличавайки риска от сблъсък. Това съобщиха от военноморските сили на САЩ, цитирани от Си Ен Ен.

"В четвъртък, 9 ноември, докато провеждаше рутинни операции в северната част на Арабско море, до USS Farragut агресивно се приближи руски военен кораб", се уточнява в изявление на Пети флот на американските военноморски сили, който контролира военноморските операции в Близкия изток.

"USS Farragut произведе пет международни морски сигнала за опасност от сблъсък и поиска руският кораб да промени маршрута си в съответствие с международните правила за корабоплаване. Руският кораб първоначално отказа, но в края на краищата промени курса си", се добавя в изявлението, като се посочва, че "въпреки че руският кораб предприе необходимите действия, първоначалното забавяне в спазването на международните правила, докато прави агресивен подход, увеличи риска от сблъсък".

Служител на военноморските сили на САЩ уточнява, че USS Farragut е част от ударната корабна група, водена от самолетоносача USS Harry S. Truman, а на USS Farragut е възложена задачата да пресреща потенциални вражески кораби, за да им попречи да се приближат до самолетоносача.

Двама служители от американското военно министерство са заявили, че руският кораб се е приближил на около 55 метра от американския кораб и че е имало мост за осъществяването на комуникация между двата военни кораба.

Инцидентът е последният пример за близка среща между военните сили на САЩ и Русия, която американските власти определиха като опасна и провокативна и идва приблизително седем месеца след пореден инцидент в Тихия океан през юни, когато руски военни кораби се приближиха толкова близо до американски кораб, че той е трябвало да извършва аварийна маневра, за да избегне сблъсък.