Американски военноморски разузнавателен самолет P-3 и китайски военен самолет са се доближили един до друг над Южнокитайско море при инцидент, който според американските военноморски сили бил поради невнимание. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на американски официален представител.

Представителят, който пожелал да остане анонимен, заявил, че самолетите са се доближили на разстояние от 305 метра в района на плитчина, намираща се между Филипините и континентален Китай.

Подобни инциденти с участието на китайски и американски самолети са редки, като само два подобни случая са регистрирани през 2016 г.

Американският самолет бил "на рутинна мисия, действайки в съответствие с международното право", се посочва в изявление на Тихоокеанското командване на САЩ за "Ройтерс".

Китайското военно министерство е коментирало, че китайският пилот е реагирал със "законни и професионални мерки".

"Ние се надяваме, че американската страна има предвид настоящото състояние на отношенията между двете страни и двете армии, предприема практически мерки и елиминира източника на въздушните и морски премеждия между двете страни", изтъкват от китайското военно министерство.