Руските военни са започнали проследяване на френския военен кораб Auvergne, който е навлязъл в Черно море. Това обявиха от Националния център за управление на отбраната на Русия, информира "Интерфакс".

"Сили и средства на Черноморския флот пристъпиха към контрол за действията на фрегатата с управляеми ракети Auvergne на ВМС на Франция, която навлезе в акваторията Черно море", се уточнява в съобщението.

Франция изпрати военния кораб в Черно море на фона на изявления на САЩ и други страни от НАТО за концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо времето, прекарано от кораби на нечерноморски страни в акваторията на Черно море, е ограничено до 21 денонощия.

Руското военно министерство редовно съобщава за проследяване на кораби на НАТО, които влизат в Черно море, както и за съпровождането на чужди военни самолети от руски изтребители.

Отново среща на руски и френски военни самолети над Черно море

Отново среща на руски и френски военни самолети над Черно море

При изпълнение на мисия за наблюдение на НАТО

На 9 декември руските военни съобщиха, че три изтребителя Су-27 са били вдигнати във въздуха, за да съпроводят изтребители на френските ВВС "Мираж-2000" и "Рафал", разузнавателния самолет на американската армия CL-600 Artemis и стратегическия разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ над Черно море, както и самолета за зареждане на гориво KС-135 на френските ВВС.

На 8 декември Националният център за управление на отбраната на Руската федерация съобщи, че руски изтребители Су-27 над Черно море са придружили изтребители "Мираж-2000" и "Рафал", както и самолет за зареждане на гориво С-135 на френските ВВС.

На 25 ноември американският ракетен разрушител Arleigh Burke навлезе в Черно море. Силите на Черноморския флот пристъпиха към проследяване на действията му, съобщиха тогава от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

Военните на Русия следят разрушител на САЩ с управляеми ракети в Черно море

Военните на Русия следят разрушител на САЩ с управляеми ракети в Черно море

USS Arleigh Burke ще патрулира със съюзниците от НАТО