Суданските военни и отстраненият при преврата от длъжността си премиер Абдала Хамдук са се договорили за неговото връщане на власт.

Договорена е политическа декларация, в която се посочва, че Хамдук ще се завърне на поста премиер и ще сформира правителство на технократи, съобщи Sky News Arabia, цитирана от Новости.

По данни на телевизията, която се позовава на източници от Хартум, столицата на Суден, ще се сключи и споразумение за освобождаване на всички политически затворници, включително и арестуваните в последните седмици.

Дипломати: Зад военния преврат в Судан стои Кремъл

Дипломати: Зад военния преврат в Судан стои Кремъл

Москва се е ангажирала, че Съветът за сигурност няма да наложи санкции...

На 25 октомври в Судан бе извършен военен преврат. Премиерът и членове на правителството бяха задържани. Хамдок бе поставен под домашен арест в резиденцията на премиера. Протестите срещу преврата бяха потушени, като армията откри и огън срещу демонстрантите.

Ръководителят на преходния съвет Абдел Фатах ал-Бурхан обяви в телевизионно обръщение към нацията въвеждането на извънредно положение и разпускане на органите на изпълнителната власт.

Западът и Русия отново се сблъскаха в отношението си към случващото се, този път на територията на африканската държава. Европейските държави не приемат насилствената смяна на властта и заподозряха помощ от страна на Руската федерация. Русия заяви обаче в ООН, че не смята смяната на властта в Судан за преврат, а за израз на системна криза.

Припомняме, това не е първият опит за преврат в Судан - през септември 2021 г. също имаше опит за такъв, но той не успя да свали правителството.