Новият американски военен министър приветства НАТО като "фундамент" на трансатлантическото сътрудничество, след като се срещна с колегите си военни министри от страните членки на алинса за първи път.

Препотвърждаването от страна на Джеймс Матис на американския ангажимент към Алианса идва след пренебрежителните коментари на американския президент Доналд Тръмп спрямо НАТО, отбелязва БиБиСи.

Шефът на НАТО разтревожен от руската крилата ракета

Шефът на НАТО разтревожен от руската крилата ракета

Нарушавала договора от 1987 г.

Но Матис също така потвърдил искането на Тръмп много страни от НАТО да повишат военните си разходи.

Срещата на военните министри на Алианса идва на фона на безпокойството заради отношенията на новата американска администрация с Русия.

Тя също така идва след съобщенията, че Русия е нарушила договор от 1987 г. за ядрените оръжия, разполагайки нова крилата ракета.

Русия стресна САЩ в Атлантика и Черно море

Русия стресна САЩ в Атлантика и Черно море

Москва е нарушила договор от 1987 година

Коментарите на Тръмп по време предизборната му кампания, че САЩ може да не защитават съюзниците, които не допринасят със "справедлив дял" към НАТО, разтревожиха много европейски страни, особено онези, които се намират близо до границите на Русия.

Той разкритикува западния военен алианс, определяйки го като "отживелица".

Но говорейки в Брюксел, Матис уверил, че администрацията на Тръмп категорично подкрепяла НАТО.

"Алиансът остава фундаментална основа за САЩ и трансатлантическата общност", изтъкнал той.

Въпреки че приветствал способността на Алианса да реагира на предизвикателствата пред сигурността, Матис посочил, че било "справедливо искане, че всички, които се възползват от най-добрата отбрана в света, да носят своя пропорционален дял от необходимите разходи за защита на свободата".